Home > Coolness > Zeekatten krijgen 3D-brillen aangemeten om zicht te testen

Zeekatten krijgen 3D-brillen aangemeten om zicht te testen

Onderzoekers plakten kleine 3D-brilletjes op zeekatten om te onderzoeken hoe zij de afstand waarop ze hun prooi benaderen bepalen. Spoiler alert: ze blijken op een vergelijkbare manier als mensen diepte te kunnen zien.

In een lab in Minnesota kregen zeekatten heuse 3D-brilletjes aangemeten. Niet voor een onderwatervertoning van Finding Nemo 3D, maar om te onderzoeken hoe deze inktvissen diepte zien. Ze wilden weten of de beestjes dat op dezelfde manier doen als mensen.

Kunstmatige diepte

Wij zien diepte, doordat ons linkeroog de wereld uit een net andere hoek bekijkt dan ons rechteroog. Daardoor krijgen onze hersenen twee verschillende beelden binnen. Die combineren ze tot één beeld met diepte. Zo kun je inschatten hoe ver weg objecten zijn.

Een scherm is natuurlijk plat, maar met behulp van een 3D-bril kun je je hersenen voor de gek houden. Een 3D-film bestaat eigenlijk uit twee verschillende beelden. Het glaasje voor je linkeroog filtert het ene beeld eruit, het glaasje voor je rechteroog het andere. Je hersenen maken weer een combinatie van de twee beelden, en zo lijkt het net of Nemo recht op je af zwemt in de bios.

Beeld: R. Feord, Wardill Lab

Perfecte positie

Zeekatten grijpen hun prooi door opeens hun tentakels naar voren te smijten. Het is belangrijk dat de zeekat zich hiervoor precies op de juiste afstand positioneert. Is hij te dichtbij, dan jaagt ‘ie de prooi weg. Is hij te ver weg, dan grijpt hij mis en moet hij het ook met een lege maag stellen.

De onderzoekers waren benieuwd hoe de zeekatten deze afstand bepalen. Daarom plakten ze kleine 3D-brilletjes voor hun ogen en lieten ze 3D-filmpjes van garnalen zien, die zich op verschillende afstanden leken te bevinden. De zeekatten positioneerden zich met gemak op de ideale afstand om toe te slaan. Als ze slechts met één oog de filmpjes bekeken, ging dat een stuk minder soepel. Uit het experiment bleek dat de beestjes diepte zien op een vergelijkbare manier als mensen.

Dat is vrij onverwacht, aangezien dit nogal wat rekenkracht van de hersenen vraagt. Dat geeft de zeekat een bijzondere positie in het dierenrijk. Tot nu toe was de bidsprinkhaan het enige ongewervelde dier waarvan bekend was dat het deze techniek gebruikte.

Weg met die 3D-bril?

Hoewel zo’n zeekat er met een 3D-bril natuurlijk ontzettend schattig uit ziet, zou nog mooier zijn als je in de bios een 3D-film zou kunnen kijken zonder bril. Schermen die dit kunnen zijn volop in ontwikkeling, maar er zitten nog flink wat nadelen aan. Meestal kan je er maar met een handjevol mensen van genieten, omdat je vanuit precies de goede hoek moet kijken. Ook gaat het 3D-effect vaak ten koste van de resolutie, én de technieken zijn nogal aan de prijs. Nog even geduld dus.

Bronnen: Science Advances, University of Minnesota
Beeld: R. Feord, Wardill Lab

You may also like
Robot brengt met trash talk mensen van hun stuk
Techionista Vivianne op Radio4 over waterstofauto’s en breincapaciteit
Techionista on air
Techionista on air: Vivianne blikt vooruit op 2016
Techionista op Radio 4
Techionista Vivianne: ‘Mega designfout van zonnepanelen opgelost’

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.