Home > Apps > Wordt Google’s Waze een nieuwe Uber?

Wordt Google’s Waze een nieuwe Uber?

Eerst zweerde ik bij Google Maps als go-to-app voor mijn niet al te beste navigatie-skills. Nu vertrouw ik liever op Waze. Voor wie het nog niet kent: het is een community-based navigatie- en verkeersapp. Het idee: je ziet realtime waar andere gebruikers een file of omleiding hebben gemeld; kom je dus niet meer voor verrassingen te staan. En Waze gaat lekker… afgelopen maandag heeft de app bekend gemaakt nu ook een carpoolingfeature toe te voegen. En dat kon weleens een concurrent voor Uber en Lyft betekenen.

What’s the deal?

Waze Carpool wordt voorlopig alleen in Californië’s Bay Area gelanceerd. En bovendien alleen voor zo’n 25.000 medewerkers van bedrijven als Adobe, Google en Walmart. Waze maakt dan op basis van startpunt en bestemming de ideale match. Coole manier van netwerken, zeg ik! En anders dan bij de ritjes met Lyft en Uber, is deze service niet bedoeld om geld mee te verdienen. De bijrijder deelt alleen in de daadwerkelijke kosten.

Carpoolen met zelfrijdende auto’s

De oplettende lezer wijst me nu op de test van Ubers soortgelijke dienst in Chicago: UberCommute. Die beoogt toch min of meer hetzelfde? Klopt… Maar de carpoolservice van Waze is nú ook nog niet zo’n bedreiging, maar wél in de nabije toekomst. Want van wie is Waze ook alweer? Van Google (of voor de puristen onder ons: van moederbedrijf Alphabet). En laten ze daar nou alle data van Waze gebruiken voor de intelligentie van de zelfrijdende auto… Het maakt realtime mapping mogelijk, de meest efficiënte navigatie en leert alles over het soms zo onlogische, menselijke gedrag. Combineer dat met een ride-sharing service én een zelfrijdende auto en dan… wordt het serieus spannend voor partijen als Uber en Lyft.

Bron: Quartz
You may also like
Techionista's Toekomst Café
Techionista’s Toekomst Café: gelukkig hebben we de foto’s nog
Lyft trekt zich terug uit Austin, Texas
Über en Lyft staken diensten in Austin, Texas door vingerafdruk-eis
google selfdriving auto
Google is bezig met oplaadwegen voor zelfrijdende auto’s
UberX
UberX: de low cost Uber nu in Amsterdam

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.