Home > Advertorial > Women in the work force. Ook voor de minder technische Techionista’s is er plek in de IT

Women in the work force. Ook voor de minder technische Techionista’s is er plek in de IT

Duygu Ciftci is ‘Recruitment Lead’ voor Avanade; het bureau dat technische oplossingen ontwikkelt voor bedrijven in alle soorten en maten; van digitale marketing tot ondersteuning via de cloud. Duygu is hard op zoek naar meer vrouwelijke collega’s bij Avanade. Want diversiteit op de werkvloer is van levensbelang.

“Iedereen is belangrijk, maar we moeten streven naar een afspiegeling van de maatschappij.”, legt Duygu uit als ik haar vraag waarom Avanade specifiek vrouwen probeert te werven. “Maar diversiteit is natuurlijk meer dan geslacht alleen. Het gaat ook om culturele achtergrond of klasse. Avanade is wat dat betreft superdivers, maar als je kijkt naar geslacht hebben wij ook nog steeds een onbalans.”

Krampachtige zoektocht

Maar waarom is dat toch zo’n probleem? Natuurlijk vind ik, net als Duygu, dat in het vinden van ‘de beste voor de job’ geen onderscheid gemaakt mag en kan worden tussen mannen en vrouwen. En dat wij Techionista’s in alle soorten en maten ook zelf van ons moeten laten horen. Aan de andere kant vraag ik me soms wel af of we niet te krampachtig op zoek zijn naar een verdeling die je nooit eerlijk kan maken. Simpelweg omdat die vrouwen er (nòg) niet zijn. Want ook Duygu ziet in haar werk dat het aanbod qua technische toppers schaars is: “Als je kijkt naar de functies waarvoor ik mensen werf, dan zijn de cijfers echt schokkend. Er is geen een afdeling waarvoor ik werf waarbinnen het aantal vrouwelijke kandidaten boven de 10 procent ligt.”

Vrouwen kiezen anno 2017 dus blijkbaar nog steeds maar weinig voor een technisch beroep. En het blijft lastig om aan te wijzen hoe dat toch komt. “In India is de verdeling in de IT-sector fifty-fity.”, weet Duygu mij te vertellen. Hardop vraag ik me af of dat komt door de grote emancipatiegolf daar, of door het feit dat je in India ook als vrouw móét werken om je hoofd boven water te houden. Hier in Nederland hebben we misschien wel te veel keuzes en kansen, waardoor een zeker beroep op de een of andere manier toch minder noodzakelijk lijkt. Maar noch ik, noch Duygu kan deze theorie staven.

Diversiteit leidt tot kwaliteit

Feit blijft dat, ondanks de schaarste, vrouwen op de werkvloer hard nodig zijn binnen de sector. Niet alleen omdat we een morele verplichting moeten voelen om die afspiegeling van de maatschappij te zijn. “Feit is dat een team dat divers is, dus ook qua man-vrouwverhouding, gewoon beter functioneert. Dat is wetenschappelijk bewezen.”, vertelt de ervaren recuiter. “Vrouwen hebben gewoon een andere benadering van problemen. Het liefst heb je dan ook in elk projectteam minimaal één vrouw. Dan is de dynamiek beter.“ Want al verschilt ons brein biologisch gezien misschien niet veel van mannen, meisjes worden toch vaak anders opgevoed dan jongens. En dat zie je vervolgens terug in onze opleidings- en beroepskeuzes. Ook Duygu komt in haar werk vaker dames tegen met een achtergrond in de communicatie of de creatieve sector, dan meiden met een IT-opleiding.

De skills die vrouwen daardoor meenemen, zijn zeker in een groeiende sector als IT steeds belangrijker geworden: “Op het moment dat je een nieuwe, technische oplossing implementeert bij een bedrijf, kun je niet zeggen: ‘Hier heb je de handleiding, succes.’ Je moet er ook voor zorgen dat de oplossing door het bedrijf wordt overgenomen, dat de medewerkers er ook echt mee aan de slag kunnen en er prettig mee werken. Dus je hebt ook mensen nodig die daarin kunnen bemiddelen.” Soft skills, of emotionele intelligentie zijn dus van steeds groter belang, zoals ook al bleek uit de eerdere gesprekken die ik had met Duygu’s collega’s (zoals deze met Mirjam van Olst en deze met Tripti Sethi en Violetta Senda). En vrouwen lijken daarin een cruciale rol te kunnen spelen. Ironisch eigenlijk: verbrandden we in de jaren ’60 nog onze BH’s om te vechten voor gelijkheid, blijkt nu ineens dat het maken van andere keuzes juist onze sterkste feature is.

En dat is ook goed nieuws voor de minder technische techionista’s onder ons. Want de IT blijft een snel groeiende sector waarin er behoefte is aan meer dan getalenteerde programmeurs. Van klantencontact tot recruitment, tot beschikken over het inlevingsvermogen om te kunnen zien waarom een applicatie wel of niet geschikt is: wij vrouwen kunnen in de sector het verschil maken.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.