Wie is Techionista?

Switch to English
16_techionista_m6z7829

Hoi! Wij zijn Techionista

Wij zetten ons in voor de empowerment van vrouwen via technologie. Ons doel: meer vrouwen werkzaam in technologie en ICT en meer (gender)diversiteit op de arbeidsmarkt. Want: de komende 4 jaar gaan er wereldwijd zo’n 7 miljoen banen verdwijnen door opkomende technologieën; denk aan robotisering en automatisering.* Er komen ook nieuwe banen terug: zo’n 2 miljoen wereldwijd. Wat die banen behelzen weten we nog niet, maar ze zullen vrijwel zeker een ICT-component hebben. In de wereld van ICT zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd. Daar waar de grootste klappen gaan vallen – administratieve en facilitaire functies – zijn vrouwen juist oververtegenwoordigd. Als wij de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt willen behouden, moeten we nú iets doen. We moeten hen empoweren met ICT-skills. That’s where Techionista comes in. Wij inspireren met tech, leiden op, scholen om én bemiddelen naar een baan.

Dat doen we vanuit 3 labels: de Techionista Agency, de Techionista Academy en de Techionista Company.

* Volgens het World Economic Forum

Techionista Agency: It’s all about inspiration

Vanuit de Techionista Agency inspireren wij vrouwen (en mannen) met Technologie. Dat doen we enerzijds door veel over technologie en ICT te praten: zo is Techionista’s founder, Vivianne Bendermacher, de vaste technologie-deskundige van RTL Boulevard, is ze veelgevraagd spreker en host, en schrijft ze columns voor onder meer Technisch Weekblad.

De Techionista Awards 2018


Daarnaast maken we andere vrouwelijke rolmodellen zichtbaar(der): vrouwen die hun sporen hebben verdiend in de wereld van tech en ICT. Want zij zijn nodig om andere vrouwen (en meisjes) te verleiden ook voor tech te kiezen. Dat doen we onder meer door eens per jaar de Techionista Awards uit te reiken. Afgelopen jaar sloegen Google, Facebook, Microsoft, SAS en dean one de handen ineen om ons als sponsors van dit event te steunen. Er schitterden 63 inspirerende vakvrouwen op de shortlist. Vier vrouwen werden beloond met een vakjury-award en één dame scoorde de publieksprijs. Natuurlijk hebben we het bereik van de Techionista Awards gemeten. Met trots kunnen we melden dat we 4,3 miljoen social en mediabereik gegenereerd hebben.**

Vanuit de Techionista Agency hosten we daarnaast samen met partners als SAS en GoDataDriven online talkshows en organiseren we samen met partners als Microsoft en Google events zoals DigiLadies en Techionista’s Toekomst Café.

Techionista heeft met deze activiteiten reeds veel bereik gerealiseerd en een community opgebouwd van ruim 1.000 geïnteresseerde vrouwen.

**Volgens de monitoringstool Meltwater

Techionista Academy: It’s all about knowledge

Vanuit de Techionista Academy worden vrouwen empowered middels eendaagse masterclasses, eenweekse bootcamps, en zestienweekse omscholingstrajecten. Ze maken je net even wat steviger op de sterk veranderende arbeidsmarkt. Met een masterclass Cybersecurity bijvoorbeeld. Onlangs zijn we van start gegaan met de tweede Microsoft Azure Academy for Data Science, powered by Techionista. De kandidaten van de eerste editie van deze academy zijn inmiddels allemaal aan het werk als data scientist.

We hebben er alle vertrouwen in dat ook de deelnemers van de tweede editie straks snel aan het werk zijn als kersverse data scientists.

Techionista Company: Getting the job done

Onze missie stopt niet bij het inspireren en opleiden alleen. We zijn pas tevreden als we de arbeidsmarkt daadwerkelijk diverser hebben gemaakt. Daarom zijn we nu druk bezig met de oprichting van de Techionista Company. Wie een omscholingstraject volgt aan de Techionista Academy wordt – na een zorgvuldige screening – meteen in dienst genomen door de Techionista Company. Dit kunnen net-afgestudeerden zijn, maar ook vrouwen die al veel werkervaring hebben en ook een switch willen maken. Vrouwen ontvangen al tijdens hun omscholingstraject een salaris. Zo nemen we de financiële drempel weg en kunnen we écht een verschil maken.
Vanuit de Techionista Company laten we vrouwen werkervaring op doen via een detacheringsmodel en coachen we hen on the job. Deze techionista’s zijn de rolmodellen voor de Techionista Agency. Zo is de cirkel rond.

Meet the founders

Techionista's founders Tamira van Roeyen (links) en Vivianne Bendermacher tijdens de Techionista Awards 2018.

Techionista’s founders Tamira van Roeyen (links) en Vivianne Bendermacher tijdens de Techionista Awards 2018.

En wie zijn ‘wij’ nou precies? Wij zijn Founder Vivianne Bendermacher en Co-founder Tamira van Roeyen. We hebben jarenlange ervaring in de media. Vivianne is oud-hoofdredacteur van de merken KIJK, Know How en VIVA en is nu techexpert van RTL Boulevard, techcolumnist voor onder meer Technisch Weekblad en veelgevraagd spreker. Tamira heeft als marketingmanager merken als Flair en VIVA bestierd en was Digital Strategy and Transformation Manager van Sanoma’s vrouwendomein. Samen zetten wij ons nu met Techionista in voor de empowerment van vrouwen via technologie. Ons doel: meer vrouwen werkzaam in de techscene en meer diversiteit op de arbeidsmarkt. Ons motto: de werknemer van de toekomst is autodidact. Oftewel: met het juiste steuntje in de rug, kun je álles bereiken. Ja, ook jij!

Meer weten over onze missie? Bekijk ook eens deze TED-talk van Vivianne over de noodzaak voor vrouwen om technologie te omarmen:

 

Techionista werkte al samen met:

partners_techionista