Home > Coolness > Wat als een Tech bedrijf privacy volledig uitbant? Je ziet ’t in must-see movie The Circle

Wat als een Tech bedrijf privacy volledig uitbant? Je ziet ’t in must-see movie The Circle

Bedrijven als Google en Facebook weten aardig wat van ons door de enorme hoeveelheden data die zij verzamelen. Maar stel je voor dat ze hier zo ver in gaan, dat ze het hele leven van gebruikers tot in detail in kaart kunnen brengen, én dat deze informatie voor iedereen toegankelijk is. Niet echt een prettige gedachte, toch? Precies dit scenario staat centraal in de film The Circle, naar het fantastische boek van Dave Eggers.

In de film gaat Mea Holland (gespeeld door Emma Watson) aan de slag bij hét bedrijf van ’t moment: tech- en social media gigant The Circle. Je ziet hoe Mea als nieuweling wordt ondergedompeld in de hippe wereld van het bedrijf, waar alles mogelijk is, zolang het maar draait om het verzamelen en analyseren van gegevens van gebruikers. ‘Knowing is good, knowing everything is better’, is een veelgehoorde quote. Het ultieme doel is dan ook om volledige transparantie te bereiken, waarbij iedereen alles weet van elkaar door middel van camera’s, trackers en sensors. Want als al je acties bekeken en beoordeeld worden, gedraag je je constant als de beste versie van jezelf, zo redeneren de medewerkers. Door al deze kennis krijgt The Circle steeds meer macht en ook Mea’s carrière neemt al snel een vlucht. Maar de twijfel slaat ook toe: is het wel goed om alles te willen weten?

Bizar verhaal of realiteit?

Een aantal jaar geleden las ik het boek al, en het verhaal heeft me nooit los gelaten omdat het aan de ene kant zo bizar, maar aan de andere kant ook zo plausibel is. The Circle is een fictief bedrijf, maar heeft toevallig wel érg veel weg van bedrijven zoals Google en Facebook. Hoewel de acties in de film extreem lijken, beschikken techbedrijven tegenwoordig ook over een schat aan informatie over hun gebruikers. Veel beter dan we vaak beseffen kunnen zij ook data combineren over onze locatie, vriendenkring, gezondheid, surfgedrag, hobby’s, huishouden, aankopen enzovoort. Zet toch aan ’t denken… Wat mij betreft alleen maar goed om je te realiseren dat je met het gebruik van veel services tegenwoordig niet met geld, maar met een berg persoonlijke gegevens ‘betaalt’.

Hoewel ik in de film in sommige delen de diepgang miste die het boek wel heeft, vond ik hem zeer de moeite waard. Hou jij ook wel van zo’n verontrustend kijkje in de toekomst en ben je benieuwd hoe het afloopt met Mea en The Circle? Gaat dat zien zou ik zeggen! The Cirle draait nu in de bioscoop.

You may also like
Techionista's Vivianne met Snapchatfilter
Minder gebruikers voor Snapchat: hoe erg is dat?
Massaal gebruik van VR-technologie met de Oculus Go: Mark Zuckerberg is overtuigd… Nu wij nog!
Vivianne bij RTL Boulevard over de social media van terroristen
Wat zijn de favo social media van terroristen? | Techionista’s Vivianne op RTL Boulevard
Techionista's Vivianne bij RTL Boulevard
Bij RTL Boulevard: Mark Zuckerberg for president! Yay or nay?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.