Home > Apps > Waarom openbare wifi-netwerken gevaarlijk zijn

Waarom openbare wifi-netwerken gevaarlijk zijn

Afgelopen week is de zesde (!) overheidscampagne voor cybersecurity gestart: Alert Online. Gelukkig maar… want aandacht voor je online veiligheid is en blijft nog altijd heel erg belangrijk. Voorbeeldje? Wat dacht je van openbare wifi-netwerken. Dikke kans dat ook jij die nog steeds zonder veiligheidsmaatregelen gebruikt. En da’s best gevaarlijk… Maar waarom eigenlijk? We zochten het voor je uit!

Dat een openbaar Wifi-netwerk, met of zonder wachtwoord, niet veilig is komt omdat een hacker in de eerste plaats helemaal geen wachtwoord nodig heeft. Hij kijkt naar welke Wifi-netwerken jouw telefoon zoek en maakt netwerken aan met dezelfde naam. Nu maakt je telefoon automatisch verbinding met het netwerk van de hacker. Je merkt hier zelf niets van. Alleen al je internet verkeer loopt nu via de hacker die toegang heeft tot veel van je (inlog)gegevens en zo bijvoorbeeld kan frauderen via je e-mail of Facebook-account óf zelfs je betaal- en bankgegevens… Lees bijvoorbeeld eens dit artikel van Maurits Martijn op de Correspondent. Hij legt perfect uit hoe dat werkt. Of check dit filmpje op Alert Online. Daarin laat een ethisch hacker zien hoe hij via een openbare wifi bij allerlei gegevens kan komen. Daar worden we niet blij van. Dus wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

1. Gebruik 4G

Het veiligst is momenteel om gebruik te maken van je databundel (3G en 4G-netwerken). Hier kan veel moeilijker in gehackt worden en gelukkig kun je sinds kort in (bijna) heel Europa gebruik maken van je databundel zonder extra kosten. Maar goed, een databundel kost natuurlijk altijd geld en met al die uren online gebruiken we veel liever gratis Wifi. Gelukkig kun je een Wifi-verbinding ook veiliger maken.

2. Gebruik VPN

Een openbaar Wifi-netwerk maak je veilig, door gebruik te maken van een Virtual Private Netwerk (VPN). Daarmee versleutel je je internetverkeer, waardoor het een stuk moeilijker wordt voor een cybercrimineel om bij jouw informatie te komen. Er zijn meerdere VPN-aanbieders (gewoon even zoeken in je App Store, of Google’s Playstore op ‘VPN’) en op veel telefoons zit al VPN-software die je alleen maar hoeft te activeren. Klinkt eigenlijk heel simpel!

3. Zet je Wifi standaard uit

Verder is het slim om te voorkomen dat je spontaan contact met Wifi-netwerken maakt! Als je altijd je Wifi aan hebt staan, probeert je telefoon automatisch overal contact te zoeken. Dat is fijn als je avonds thuis komt en je meteen op je eigen Wifi-netwerk inlogt. Maar je wilt niet dat als je door de stad loop je zonder dat je het weet op elk onbeveiligd Wifi-netwerk inlogt. Vandaar: zet je Wifi uit als je het niet gebruikt!

Check hoe veilig jij bent

Wil je weten hoe veilig jij bent of wat je kunt verbeteren? Doe de Cyberskillstest op AlertOnline.nl. Ik dacht zelf best veilig te zijn… maar deze Techionista kan het hackers toch wel een stukje moeilijker maken! Zo heb ik meteen een aantal tips uitgevoerd. Om te beginnen is nu al mijn software weer up to date. Wist je dat virussen gemakkelijker oude software binnen sluipen? En ook mijn wachtwoorden zijn opgeschoond: een lang wachtwoord is al exponentieel moeilijker te kraken dan een korte met ingewikkelde tekens. Vandaar dat bijvoorbeeld een wachtzin een handige trick is. Een zin in namelijk makkelijker te onthouden en meteen lang. Fiets je er nog ergens een cijfer en een uitroepteken in en je voldoet meteen aan die eisen die vaak gesteld worden. Maar ja, het blijft altijd uitkijken, natuurlijk. Iedereen loopt nog steeds het risico om gehackt te worden. Wel kunnen we de kans aanzienlijk verlagen met kleine, supersimpele maatregelen!

Bronnen: Alert Online, Veiliginternetten.nl

 

You may also like
Logo van Techionista - De Podcast
Afl.1 | Hackers zijn uit op je telefoonnummer en hoe doet een blinde belastingaangifte?
Techionista's Vivianne aan de desk bij RTL Boulevard naast Nicolette Kluijver
Hacker die wachtwoorden-zoekmachine maakte: ‘Mijn doel is bereikt’
teddybeer met camera
Gegijzelde teddyberen | Column Technisch Weekblad
drijvende speaker drifter
Zwemmen? Neem deze drijvende speaker mee

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.