Home > Coolness > Vroeger was alles beter | Over het verlangen naar Hyves

Vroeger was alles beter | Over het verlangen naar Hyves

Schermafbeelding van Hyven.nl

Driewerf hoera voor de dansende banaan: Hyves is terug! Althans… Het is meer een look-a-like onder de naam Hyven, maar het brengt wel het profielen pimpen, krabbelen en uiteraard een heel smoelenboek aan emoticons – jeweetwel die dingen die we nu emoji’s noemen – terug op het internet. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het waarschijnlijk (voorlopig) ook.

In het licht van de vele Facebook-schandalen groeide de laatste tijd de roep om een nieuw platform exponentieel. Maar nog liever dan een nieuw Facebook dat uiteindelijk op zijn eigen manier ongetwijfeld ook wel weer weet te corrumperen, riep Nederland juist om het oude vertrouwde Hyves. ‘Hyves was veel gezelliger dan Facebook en Twitter’, leek het heersende gevoel op het Nederlandse web.

En laten we wel wezen, dat wás het natuurlijk ook. Hyves stamt nog uit de tijd dat sociale netwerken vooral sociaal waren. Toen we nog niet onze privacy hoefde te verruilen voor de mogelijkheid onze vrienden een krabbel te sturen; of ons daar in elk geval nog niet bewust van waren. En toen trollen nog gewoon van die poppetjes met rechtopstaand gekleurd haar waren. Uiteraard idealiseren we hiermee de herinnering aan Hyves een beetje, maar doen we dat niet altijd met die goede ouwe tijd?

Met alle retro-trends van de laatste jaren is het idee dat vroeger alles beter was niet alleen meer voorbehouden aan zure oudjes die zich met een spionnetje achter de geraniums schuilhouden. Van fashion uit de fifties tot eighties-verantwoorde feestjes, en van de zoveelste incarnatie van de plateauzool tot de comeback van zo’n beetje iedere boy- en girlband uit de jaren negentig. Je kunt je op allerhande manieren wanen in het decennium van jouw voorkeur. Of je het nu zelf meegemaakt hebt of niet, lijkt daarbij niet uit te maken.

Dat dit Hyves werd is ook niet meer dan logisch. ICQ en MSN waren immers lang niet zo cool, want geen dansende banaan

Terugkerende trends zijn natuurlijk van alle tijden, en het kon dan ook niet uitblijven dat anno nu zelfs in de tech-sector een heus verlangen naar ‘toen’ begint los te komen. Nog niet heel lang geleden keken nerds, gamers en gadgetsfreaks vooral naar de toekomst, maar tegenwoordig is alles dat oud is weer nieuw. Exclusieve retro-Nintendo’s, Tamagotchi’s en een hele reeks aan nieuwe-oude Nokia toestellen, met snake; gadgets geïnspireerd op het begin van de gadgets vliegen als warme broodjes over de toonbank.

De roep om de terugkeer van een sociaal netwerk van toen, kon dus ook eigenlijk niet uitblijven. Dat dit Hyves werd is ook niet meer dan logisch. ICQ en MSN waren immers lang niet zo cool, want geen dansende banaan. En daarbij heeft Hyves het meeste weg van de netwerken en communicatiemiddelen die we tegenwoordig gewoon geworden zijn.

Helaas hebben de makers in al hun enthousiasme niet heel goed nagedacht over hun platform. Want hoewel de kale vormgeving direct doet denken aan hoe Hyves eruitzag toen de site net begon, stamt ook de beveiliging uit het jaar kruik.

Want ongeveer net zo snel als dat Hyven het internet breekt, worden er verschillende problemen met de veiligheid van de site ontdekt. Wachtwoorden en andere privé-gegevens zijn makkelijk te hacken als je ingelogd bent. En het is voor hackers een fluitje van een cent om een hele gebruiksaccount over te nemen en van daaruit berichten te plaatsen.

En ook de site zelf bleek niet bestand tegen hacks. Want nog dezelfde avond was de website een tijd offline, omdat iemand de site wist te redirecten naar het seksfilmpje van Rapper Sjors. Of daar ook een dansende banaan in te zien is, laat ik in het midden. Maar fraai is het hoe dan ook niet. Inmiddels is de site weer online, maar in hoeverre de beveiliging inmiddels verbeterd is, is niet bekend.

Toch bestaat de kans dat Hyves in een goedwerkende vorm terugkeert. Hyven.nl is namelijk niet de enige partij die bezig is met een reïncarnatie van het gezellige platform. TMG, dat sinds 2010 eigenaar is van Hyves, laat weten al diverse partijen gesproken te hebben die interesse hebben om het sociale netwerk nieuw leven in te blazen. Dus laten we hopen dat het niet lang meer duurt tot we weer tegen elkaar kunnen zeggen: We Hyven!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.