Home > Big data > VIDEO | Techionista’s Janneke over welke banen je kunt scoren als data-scientist

VIDEO | Techionista’s Janneke over welke banen je kunt scoren als data-scientist

Drie vrouwen uit het Techionista-netwerk worden as we speak door SAS opgeleid tot data-scientists. De loodzware opleiding ter waarde van 24.000 euro wordt hen aangeboden door SAS en duurt 12 weken. Deel 1 zit er op. Vorige week vroegen we aan Leonie of ze het nog een beetje volhield, en deze week voelen we Janneke aan de tand. Want: wat leer je eigenlijk precies tijdens deze opleiding en bij wat voor soort bedrijven kun je terecht als data-scientist?

Vertel eens, Janneke; hoe is het met je na dat eerste deel?

“Ik heb de eerste twee weken gelukkig overleefd. Die waren heel heftig. Maar nu we zes weken verder zijn, gaat het eigenlijk heel goed. Je went eraan en het komt in een flow.”

Wat doe je nou op zo’n opleidingsdag?

“We zitten heel veel gewoon achter de computer, maar we discussiëren ook veel met elkaar. Meestal zijn we op een dag met één bepaalde programmeertaal bezig. En daar doen we dan opdrachten mee. Bijvoorbeeld met de SAS-basistaal DS2; dat lijkt op Java. Voor de mensen die Java kennen: dat heeft te maken met klassen en variabelen, en daar schrijf je dan methoden mee. We hebben ook met Hadoop gewerkt en daar zit SQL in. SQL is een taal die ze voor databases gebruiken.”

Ziekenhuizen onderzoeken aan de hand van data waarom iemand wel of niet ziek kan worden

En dan heb je een code ingetikt en dan… wordt er iets rood. Wat doet dat met je?

“Haha, dat wordt het meestal! Ik ga er vanuit dat er de eerste twee keren iets rood wordt. En dan is het een kwestie van heel goed kijken naar wat er eigenlijk gebeurt achter de schermen.”

Als je straks deze opleiding hebt afgerond, ben je data-scientist. Wat voor soort banen kun je dan scoren?

“Banen met veel data vooral. Het hangt er heel erg vanaf wat je leuk vindt. Er zitten hier bijvoorbeeld veel banken, die hebben heel veel financiële data. Ziekenhuizen werken heel veel met medische data. Zij onderzoeken bijvoorbeeld aan de hand van enorme hoeveelheden data waarom iemand wel of niet ziek kan worden. Maar ook bij overheid en Rijkswaterstaat bijvoorbeeld; daar zijn ze bezig met verkeerstromen en daarvoor wordt ook veel met data gewerkt. En er gebeurt ook heel veel online. Denk aan Twitter, applicaties, Facebook, allerlei realtime diensten: ook dat is allemaal data, data, data en dus perfect voor een data-scientist.”

Meer weten over het hoe en waarom van deze opleiding, georganiseerd door Techionista en SAS? Check deze video waarin Techionista’s co-founder Tamira van Roeyen en SAS’ Education Manager Pascal Lubbe er alles over vertellen. Benieuwd naar onze andere kandidaten? Bekijk ook hoe het Ylva en Leonie is vergaan.

You may also like
Artist impression van het Coronavirus
Kan data science helpen het coronavirus te beteugelen?
Data Science, hét beroep voor de toekomst. Maar wat is het?
Vrouw achter laptop kijkt peinzend voor zich uit.
Toe aan iets nieuws? Laat je door Techionista en Microsoft opleiden tot data scientist!
vrouw werkend aan laptop
NIEUW: Laat je gratis omscholen en scoor een baan in data-science!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.