Home > Big data > VIDEO | Techionista en SAS leiden vrouwelijke data-scientists op

VIDEO | Techionista en SAS leiden vrouwelijke data-scientists op

Drie vrouwen uit het Techionista-netwerk worden as we speak door SAS opgeleid tot data-scientists. De loodzware opleiding ter waarde van 24.000 euro wordt hen aangeboden door SAS en duurt 12 weken. Deel 1 zit er net op. Tijd voor een interviewtje met Techionista’s co-founder Tamira van Roeyen en SAS’ Manager Education Pascal Lubbe. Want waarom is dit nou zo belangrijk? En gaan de dames straks ook een baan scoren?

Het belang van vrouwelijke data-scientists

Techionista’s co-founder Tamira is er duidelijk over: “We zien dat er heel veel banen gaan verdwijnen door technologische ontwikkelingen in de toekomst. En vrouwen krijgen de grootste klappen te verduren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het beroep van programmeur dan zie je dat in Nederland meer dan 90 procent man is. En bij data-scientists is die verhouding ook uit balans. Daarom vinden wij het heel belangrijk om meer vrouwelijke data-scientists op te leiden.”

Maar waarom dan juist data-scientists? “Data-scientist is het beroep van de toekomst”, licht SAS’ Manager Education Pascal Lubbe toe. “We hebben er heel veel van nodig. SAS zit al veertig jaar in analytics en analytics is de kern van data-science. We hebben een academy ontwikkeld om mensen klaar te stomen voor het beroep van data-scientist.”

Wat leer je als data-scientist?

De kern van data-science is analytics. Pascal: “Daarvoor moet je statistiek goed kennen én kunnen communiceren. Je moet je resultaten kunnen presenteren aan de board-room en aan de eindgebruiker; dus denk ook aan storytelling. Natuurlijk moet je ook data kunnen verzamelen, opschonen en klaarzetten om je analyses te kunnen maken. En voor dat analyseren heb je honderden modellen. Wij leren ze de meest gebruikte technieken.”

En… scoren de Techionista-vrouwen nou ook een baan?

Pascal heeft goede hoop. “Ik denk dat dat geen probleem is. We hebben nu al relaties van SAS die vragen of ze kennis mogen maken met deze toppers.”

Hoe het de vrouwen zelf is bevallen…? Dat zie je in de volgende video’s. Stay tuned!

Video by Linda Morris
You may also like
Vrouw achter laptop kijkt peinzend voor zich uit.
Toe aan iets nieuws? Laat je door Techionista en Microsoft opleiden tot data scientist!
artist impression van een oogscan
Met een oogscan de kans op een hartaanval bepalen? Google bewijst dat ’t kan
DDSW Live! Talkshow
Nieuw van Techionista: de Tech Talkshow!
Techionista interviewt Janneke
VIDEO | Techionista’s Janneke over welke banen je kunt scoren als data-scientist