Home > Apps > Über en Lyft staken diensten in Austin, Texas door vingerafdruk-eis

Über en Lyft staken diensten in Austin, Texas door vingerafdruk-eis

Lyft trekt zich terug uit Austin, Texas

Über en Lyft hebben besloten hun taxidiensten voorlopig te staken in Austin, Texas. Dat doen ze in reactie op een nieuwe wet die alle taxichauffeurs verplicht onderwerpt aan vingerafdrukscans. Een referendum, gesteund door de twee chaufeursdiensten had die wet moeten tegenhouden, maar faalde.

Een paar maanden geleden was ik in Austin, Texas. Want daar vond techfest South by South West (SXSW) plaats. Het was al weer twee jaar geleden dat ik er voor het laatst was geweest. En in die tijd was er veel veranderd op de weg. Had ik twee jaar daarvoor nog te maken met onbetrouwbare taxichauffeurs die niet kwamen opdagen bij de afgesproken rit – wat resulteerde in sprintjes op het vliegveld; dit jaar was de wachttijd voor elke lift maar zo’n 2 minuten.

Dat komt door mijn geliefde diensten Über en Lyft. Die diensten zijn inmiddels zo wijd verspreid in een van Amerika’s fijnste steden (keeping Austin weird, y’all!), dat je nooit meer hoeft te wachten. Je opent de app (ik gebruik altijd Über), zegt waar je heen wil en in no-time staat er een Übertje voor je neus. En het leuke aan Über-ritjes: de chauffeurs zijn altijd in voor een praatje. Meestal doen ze nog heel wat andere dingen náást het geven van lifts. Zo ontmoette ik een muzikant, een pr-medewerker, een reclame-man én een theatermaker. Oh én de eerste Amerikaan die ik sprak die op Trump wilde stemmen. Maar dat was in New York, niet in mijn favo stad Austin.

Über trekt zich terug uit Austin. Texas

Maar nu komt er een einde aan de awesomeness van Über en Lyft in Austin. Want de twee diensten hebben besloten zich vanaf morgen terug te trekken uit de Texaanse stad. Dat doen ze uit protest tegen een wet die chauffeurs verplicht een vingerafdrukscan te maken. Zo wil de City Council van Austin meer grip hebben op wie wel en niet mag chaufferen. Über en Lyft vinden echter dat hun eigen backgroundcheck grondig genoeg is en dat vingerafdrukscans zo’n drempel gaan opwerpen voor chauffeurs dat ze problemen voorzien. Een referendum tegen de wet – Proposition 1 – had het hele gedoe moeten voorkomen, maar helaas:  56 procent van de stemmers sprak zich uit tegen Proposition 1 en dus vóór de wet. Overigens heeft slechts 17 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht.

You may also like
Techionista's Toekomst Café
Techionista’s Toekomst Café: gelukkig hebben we de foto’s nog
waze carpool
Wordt Google’s Waze een nieuwe Uber?
sloopwagen
Bizar: verkeerde huis gesloopt door foutje op Google Maps
UberX
UberX: de low cost Uber nu in Amsterdam

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.