Home > Social > Jongeren met ‘Snapchat Dysmorfie’ willen plastische chirurgie om meer op hun selfie te lijken

Jongeren met ‘Snapchat Dysmorfie’ willen plastische chirurgie om meer op hun selfie te lijken

meisje neemt een selfie

Een smaller neusje, grotere ogen, dikkere lippen, een puntiger kinnetje en een algeheel strakker bekkie: op Snapchat en Instagram krijg je het allemaal met een druk op de knop en een prettig filtertje voor elkaar. Menig ochtendhoofd werd er inderdaad op social media beter door te pruimen. Op zich vrij onschuldig zolang de filterzucht zich uitsluitend binnen die apps openbaart, maar volgens wetenschappers van de Universiteit van Boston, kan het leiden tot een nieuwe aandoening: Snapchat Dysmorfie. 

Nu voor iedereen de fijnste filtertjes voor handen zijn, is onze perceptie van schoonheid aan het veranderen, zo betogen wetenschappers van de Universiteit van Boston. Wanneer we online onze verschijning dankzij die filters kunnen perfectioneren, maar het in het echte leven weer met ons alledaagse, filterloze hoofd en lichaam moeten doen, kan dat Body Dysmorphic Disorder (BDD, ook wel: ingebeelde lelijkheid) in de hand werken. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die hun foto’s bovengemiddeld veel bewerken, ook vaak onzekerder zijn over hun lichaam en hun gewicht vaker te hoog inschatten. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat mensen die lijden aan BDD vaker bevestiging zoeken op social media. En zij die vervolgens veel engagement hebben op social media, lopen weer een hoger risico op BDD. Het lijkt een vicieuze cirkel van bevestiging en (aangewakkerde) ingebeelde lelijkheid.

Vroeger, zo stellen de wetenschappers, stapten mensen bij de plastisch chirurg binnen met foto’s van celebrities. Nu nemen ze steeds vaker selfies mee, waar ze in hun ogen dankzij de nodige filters perfect zijn. Dat fenomeen wordt ook wel Snapchat Dysmorfie genoemd. 55 procent van de chirurgen geeft aan dat ze patiënten hebben met zo’n selfie-verzoek. In 2015 was dat nog 42 procent. Bovendien delen de mensen die onder het mes gaan, hun ervaringen steeds meer online. Zo wordt plastische chirurgie steeds ‘normaler’ en geaccepteerder. De onderzoekers raden plastisch chirurgen trouwens af een ingreep te doen bij mensen met ogenschijnlijke Snapchat Dysmorfie; het lost niets voor hen op en de zucht naar perfectie zal er waarschijnlijk alleen maar erger van worden.

Bron: Jama Network
You may also like
Techionista's Vivianne met Snapchatfilter
Minder gebruikers voor Snapchat: hoe erg is dat?
Vivianne bij RTL Boulevard over de selfie
Say what?! Is het over en uit met de #selfie?
Hebben! AirSelfie: de mini-drone voor al je selfies
Hashtag
Hashtags on steroids! Met deze app zijn Instagram-hashtags een eitje

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.