Home > Apps > Sympathiek: een Duitse ‘dating’-website voor Duitsers en vluchtelingen

Sympathiek: een Duitse ‘dating’-website voor Duitsers en vluchtelingen

Ik zag ‘ze’ vorig jaar voor het eerst: vluchtelingen op Amsterdam Centraal. Met grote tassen liepen ze zoekend rond. En angstig. Althans: die gemoedstoestand dichtte ik ze toe, omdat ik me zélf zo verloren en bang zou voelen in een vreemd land in een vreemde stad waar je noodgedwongen heen bent gekomen. Ik wist niet goed wat ik moest doen (moest ik eigenlijk wel iets doen?), dus besloot maar wat vriendelijk te glimlachen als een soort welkom. Ze waren waarschijnlijk op weg naar het AC Aanmeldcentrum in Ter Apel, waar ze een lang traject en veel onzekerheid te wachten staan.

Waar zijn ze?

Nederland heeft in vergelijking met Duitsland met veel minder vluchtelingen te maken. In ons buurland vroegen in 2015 bijna 500.000 mensen asiel aan. Teruggerekend op het inwoneraantal van Duitsland (80,8 miljoen) komt dat neer op 5.900 asielzoekers op elke miljoen inwoners. In Nederland is dat net iets meer dan 3.500 asielzoekers per miljoen inwoners. Veel meer asielzoekers dus… “En tóch heb ik er nog nooit een gezien,” bedacht de 36-jarige Berlijnse consultant Lasse Landt vorig jaar. Was het wel waar wat ze op het nieuws zeggen: dat Berlijn overspoeld werd door asielzoekers? En wat voor mensen zijn dat eigenlijk? Lasse wilde het weten; maar hoe kom je in contact met een vluchteling? Via technologie dus. Lasse maakte een soort ‘dating-website’, maar dan zonder romantische bijbedoelingen. Een website waarop Duitsers en vluchtelingen zich kunnen aanmelden voor een ontmoeting.

Let's integrate

Thumbs up!

Letsintegrate.de heet de website en is op 1 mei in de lucht gegaan. Tot nu toe zijn er meer Duitsers die zich aanmelden, dan vluchtelingen. Om dat verschil recht te trekken, verspreiden Lasse en de zijnen nu posters in asielzoekerscentra om vluchtelingen uit te nodigen zich aan te melden op de website. Er zijn inmiddels een tiental ontmoetingen geweest en de reacties zijn positief. De ontmoetingen zouden wederzijds begrip voor elkaars cultuur creëren en de kans bieden makkelijker te integreren in een nieuw land. En hoe herkennen ze elkaar dan? Met handgebaren: je houdt met de ene hand je wijsvinger omhoog en duim zijwaarts om de L te vormen en met de andere hand thumbs up voor de i. Let’s Integrate, y’all! Supersympathiek idee!

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.