Home > Software > Stitch Fix ontwerpt kleding door middel van een slim algoritme

Stitch Fix ontwerpt kleding door middel van een slim algoritme

 

Modebedrijf Stitch Fix gebruikt algoritmes om kleding te ontwerpen. Zouden kledingontwerpers binnenkort overbodig zijn?

Als dertiger ben je er vaak wel achter wat jouw stijl is, welke items je goed staan en welke items absolute no-go’s zijn. De kleur roze komt er bij mij bijvoorbeeld echt niet in. Daarentegen is er altijd wel een goede reden om een mooi donkerblauw item aan te schaffen en ben ik van mening dat een mens nooit genoeg enkellaarsjes en gestreepte truitjes kan hebben. Toch moet je elke keer als je aan iets nieuws toe bent weer talloze (digitale) rekken door struinen op zoek naar een kledingstuk dat bij jou past. Dat moet toch anders kunnen? Zo dachten ze bij Stitch Fix ook, het eerste modebedrijf waar ze algoritmes gebruiken voor het ontwerpen van kleding.

Stitch Fix is van origine een bedrijf dat kledingboxen aanbiedt. Je kent het concept waarschijnlijk wel: je vult jouw voorkeuren in en voilà, met een vaste interval wordt er een stapel fijne nieuwe kleding bij je thuis bezorgd. Vervolgens kun je kiezen welke items je wilt houden en de rest stuur je kosteloos retour. Op basis van de kledingstukken die je gehouden hebt, wordt jouw profiel weer iets aangescherpt en wordt de volgende levering nog verder op jouw wensen afgestemd.

stitch-fix-2

Al met al zit hier al een flink algoritme achter, maar bij Stitch Fix besloten ze dit nog een stukje uit te breiden. Zij gebruiken de vergaarde data om kleding te ontwerpen in precies de juiste kleur, snit en print. Zijn ontwerpers binnenkort overbodig? Zo’n vaart zal het volgens mij niet lopen. Tot nu toe zijn er 30 kledingstukken uit het algoritme komen rollen. Items die het volgens Stitch Fix goed doen, maar allemaal niet heel grensverleggend of baanbrekend zijn. Zo bevat de lijn een donkerblauw A-lijn jurkje en een zwarte mouwloze blouse met polkadots. Mijn gok is dat het algoritme inspringt op de items die je “nodig” hebt. De tijdloze basics. En de ontwerpen waar je mond van open valt, de pareltjes uit je kast..? Ik gok dat die voorlopig nog van de échte ontwerpers zullen blijven komen.

Op dit moment bezorgt Stitch Fix alleen in de VS en hebben ze nog geen plannen om richting Europa te komen. Al kent Nederland inmiddels ook een ruim aanbod met kledingboxen, zo hebben wij onder andere House Of Einstein, Outfittery, The Cloakroom en Scottybons.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.