Home > Wearables > Massaal gebruik van VR-technologie met de Oculus Go: Mark Zuckerberg is overtuigd… Nu wij nog!

Massaal gebruik van VR-technologie met de Oculus Go: Mark Zuckerberg is overtuigd… Nu wij nog!

Afgelopen week werd de Oculus Go, de opvolger van de Oculus Rift, geïntroduceerd als Virtual Reality headset voor iedereen. Volgens Facebooks Mark Zuckerberg gaat deze headset Virtual Reality technologie mainstream maken. Klinkt ambitieus! De fantastische VR ervaring zou iedereen moeten overtuigen, van gamer tot huisvrouw. Maar voor 250 euro weet ik nog niet hoe snel je me er elke avond mee op de bank ziet zitten… Want: wat moeten en kunnen we er nou precies mee?

In tegenstelling tot de eerdere Oculus Rift en andere VR-headsets is de Oculus Go geheel standalone en hoef je je smartphone of PC er dus niet meer bij te betrekken. De headset is superlicht, voorzien van ingebouwde speakers en een LCD-scherm. Dit zou een grote stap voorwaarts in comfort en gebruiksgemak zijn, aldus Oculus. Zo op het eerste oog is het inderdaad een mooi ontworpen headset. Maar het gaat natuurlijk om de Virtual Reality-ervaring! Films, concerten, videogames en kletsen met vrienden en familie ver weg zouden een veel intensere beleving moeten worden met de Oculus Go.

Meer content, please!

En daar gaan we al… want eerlijk is eerlijk: die ervaringen zijn vooralsnog nogal beperkt. Dat is al een tijdje het probleem met VR: er is gewoon nog niet voldoende content. Veel ontwikkelaars durven het niet aan om voor VR te ontwikkelen, omdat de markt nog niet groot genoeg is. Staat tegenover dat veel consumenten geen VR kopen, omdat er nog niet voldoende games of nuttige toepassingen voor zijn. Een klassiek kip-eiprobleem. Maar als je net als Mark Zuckerberg in de technologie gelooft, is nú de tijd om er software voor te gaan ontwikkelen.

Toegankelijk en goedkoper

Goed, weinig content dus… Maar dankzij Oculus Go wordt VR wel toegankelijker, omdat je er dus geen snelle pc of smartphone voor nodig hebt. Wie weet gaat de massa nu dan toch overstag en wordt er als gevolg daarvan ook veel meer content gecreëerd. Maar zo’n dure VR-bril (oké oké hij is al veel goedkoper dan zijn voorgangers, maar toch) waar je verder eigenlijk niets anders mee kunt dan VR mee ervaren..?Doe mij dan toch maar weer die goedkope VR-bril waar ik mijn dure telefoon in stop. Scheelt weer! Al hebben we dan weer niet de fantastische VR-ervaring die men belooft met de Oculus Go. Moet ik er dan toch één kopen om hier achter te komen? Oculus Go maakt in elk geval wel nieuwsgierig!

Early adoptors, gamers, huisvrouwen?

Ik heb het gevoel dat ik niet ‘early adopter’ genoeg ben voor de Virtual Reality-technologie van Oculus Go. En dat gevoel heb ik niet vaak. Misschien ben ik niet gamer genoeg: een doelgroep die doorgaans wel veel geld over heeft voor nieuwe gameconsoles en intensere game-ervaringen. Of ben ik te veel gericht op nuttige toepassingen van nieuwe gadgets? Want nuttige toepassingen in bijvoorbeeld de medische wereld kan ik me genoeg voorstellen. Maar thuis als consument? Mark Zuckerberg is ervan overtuigd dat het net zo zal gaan als met onze smartphone: dat kon iedereen zich een aantal jaar geleden ook niemand voorstellen en nu kan niemand meer zonder. We gaan het zien…

Bronnen: The Guardian, Oculus
You may also like
Afl.2 | Een psychose via een VR-bril en digitale staartjes na een heftige break-up
Techionista's Vivianne met Snapchatfilter
Minder gebruikers voor Snapchat: hoe erg is dat?
Vivianne bij RTL Boulevard over de social media van terroristen
Wat zijn de favo social media van terroristen? | Techionista’s Vivianne op RTL Boulevard
The Circle met Emma Watson
Wat als een Tech bedrijf privacy volledig uitbant? Je ziet ’t in must-see movie The Circle

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.