Home > Advertorial > De skillset van de toekomst | Techionista interviewt Avanade

De skillset van de toekomst | Techionista interviewt Avanade

Mirjam van Olst is Operations en Capability Lead binnen het IT-consultancybureau Avanade Nederland. Kort gezegd betekent dat dat zij ervoor zorgt dat de skills van Avanade-medewerkers aansluiten bij de vraag en behoefte van klanten. Maar in een wereld die door opkomende technologie razendsnel verandert, zijn er vast ook steeds nieuwe skills nodig… Techionista’s Timna laat Mirjam een blik in de toekomst werpen en antwoord geven op de vraag: welke skills hebben we nodig om ook over vijf jaar nog relevant te blijven?

Mirjam, je bent nú dan wel Operations en Capability Lead binnen Avanade Nederland, maar je begon je carrière nogal technisch hè?

“Klopt! Ik ben begonnen met een eigen bedrijf als classic ASP-developer. Daarmee verraad ik meteen een beetje mijn leeftijd. Daarna ben ik eigenlijk per ongeluk in SharePoint gerold: daar ben ik heel technisch en heel diep mee bezig geweest. Ik ben zelfs een aantal keer Microsoft Certified Master geweest, heb er een boek over geschreven en gaf veel technische presentaties: zowel in Nederland als internationaal. Dat was superleuk om te doen en dat heb ik vier SharePoint-versies lang gedaan. Maar het wordt steeds moeilijker om steeds opnieuw je skills te vernieuwen. En het wordt uiteindelijk natuurlijk ook een beetje onhoudbaar om aan klanten een rate van iemand van mijn leeftijd door te berekenen voor development-skills of script-skills. Uiteindelijk merk je gewoon dat iemand die net van school komt het development sneller en beter kan dan jijzelf. Zo ben ik ook doorgegroeid naar een rol als service manager en account manager en nu dan Capability en Operations Lead binnen Avanade Nederland.”

Hoe heb je de benodigde skills binnen Avanade de afgelopen jaren zien veranderen?

“Toen ik 7 jaar geleden begon bij Avanade, waren we een heel technisch bedrijf met voornamelijk developers in dienst. De mensen die we in dienst namen moesten ook vooral goede developers zijn. We zien nu dat we veel bredere rollen hebben: bijvoorbeeld change enablement, user experience, meer business analisten. We hebben nu bovendien veel sterkere projectmanagers nodig, omdat we grotere projecten doen. Veel van het development van grote projecten vindt plaats in India of in Oost-Europa. Mensen die hier in Nederland zitten, moeten die teams op afstand kunnen aansturen. Het belangrijkste is dus niet meer dat je zélf een goede developer bent, maar ook dat je een team van die developers kunt aansturen, zelfs als dat remote moet. Communicatie wordt daarmee steeds belangrijker: steeds vaker ben je de schakel tussen klant of projectmanager en het team van developers dat soms elders zit.”

Techionista interviewt Mirjam van Olst van Avanade
Het is duidelijk dat jij jezelf relevant hebt weten te houden. Maar hoe hou ik me zelf relevant binnen de techsector? Heb je tips?

“Als je relevant wilt blijven op de arbeidsmarkt van vandaag, dan moet je zoeken naar een hele goede balans tussen technische skills en soft skills. En afhankelijk van je level zul je meer technische skills en iets minder soft skills nodig hebben. Naarmate je groeit naar managementniveau, worden je softskills belangrijker en kun je het af met meer high level begrip van de techniek.”

Je hebt het over soft skills. Wat bedoel je daar precies mee?

“Soft skills hebben voor een groot deel te maken met communicatie-skills. Je moet kunnen inzien wat er nodig is om een project succesvol te laten zijn. Wat we in het verleden vaak zagen – en nu trouwens nog steeds af en toe zien – is dat een project door IT als succesvol wordt verklaard, als het is opgeleverd, maar dat dan vervolgens het resultaat door de business nooit gebruikt wordt, omdat mensen niet begrijpen wat ze ermee moeten of doordat het niet aansluit bij de wensen van de mensen die met het systeem moeten werken. Dat is dus wel heel belangrijk, anders is het weggegooid geld. Dus we kijken nu vooral naar hoe we een organisatie kunnen helpen om iets wat we opleveren te adopteren en hoe kunnen we van tevoren zorgen dat de applicatie die gebouwd wordt past bij de mensen die ermee moeten werken.”

Hoe gaat de skillset voor de techsector de komende vijf jaar veranderen?

“Ik denk dat het belangrijkste wordt dat je dingen kunt unlearnen: dat je skills ook weer kunt vergeten en nieuwe skills kunt ontwikkelen. De techniek gaat nu zo snel: je krijgt natuurlijk robots, RPA (Robotic Processing Automation, red.), blockchain, allemaal van dat soort dingen; waardoor het soort werk wat wij doen, heel snel blijft veranderen. Naarmate je meer naar management gaat, verandert het natuurlijk minder: daar is het meer stabiel. Maar juist als management moet je wel kunnen zien waar het naartoe gaat en waar we over vijf jaar over moeten nadenken en mee bezig moeten zijn. Dus: soft skills worden belangrijker. We hebben mensen nodig die heel flexibel zijn, die creatief zijn in problemen oplossen. Mensen die niet alleen zien wat de eerste oplossing is, maar ook wat de tweede, de derde en zelfs de vierde oplossing is.”

Wil je meer tips om jezelf relevant te houden op de arbeidsmarkt? Check de video hierboven!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.