Home > In de media > Robots die over ons leven mogen beslissen. Yay or nay?!

Robots die over ons leven mogen beslissen. Yay or nay?!

robear zorgrobot

Bij elke nieuwe robotontwikkeling gaat ons hart sneller kloppen. Dankzij kunstmatige intelligentie en machine learning kunnen robots steeds meer. Zonder behulp van een mens kunnen ze zelf leren en beslissingen nemen. Maar hoe verantwoord is het om robots zelf beslissingen te laten nemen? Moeten wij als mensen hier wel of geen controle over houden? Lastige maar belangrijke vragen… voor je het weet worden alle AI-thrillers waarheid en regeren de robots over ons. Of zal het zo’n vaart niet lopen? De EU is in elk geval al druk bezig met de wetgeving over deze ethische kwesties.

In veel gevallen is het alleen maar handig dat robots zelf beslissingen kunnen nemen. Vooral als de gevolgen niet zo groot zijn. In de landbouw bijvoorbeeld waar robots beslissen of ze een plantje wel of niet oogsten. Maar bij medische en zorgrobots worden de gevolgen groter. Mogen robots bijvoorbeeld over mensenlevens beslissen? Een ethisch vraagstuk waar de meningen sterk over uiteen lopen.

Onpersoonlijkheid als voordeel

Zelf dacht ik als eerste impuls meteen: “Nee! Ik heb liever dat een deskundige arts mij analyseert en de juiste behandeling voorschrijft”. Maar een zelflerende robot die letterlijk alles onthoudt, weet eigenlijk veel meer dan een arts. Het algoritme heeft veel meer data tot zijn beschikking wanneer hij in contact staat met elke andere medische computer in de wereld. Het kan vele ervaringen en kennis tegen elkaar afwegen.
Toch voelt het voor mij onpersoonlijk om computers over iets te laten beslissen waar vaak veel emotie bij komt kijken. Of is dat onpersoonlijke juist een voordeel? Want robots hebben niet de neiging om iets rooskleuriger te laten lijken dan het is en blijven rustig en rationeel bij discussie en verzet van een patiënt.

De computer laten beslissen is dan misschien niet zo gek, maar ook computers maken fouten of kunnen gehacked worden. Wie is dan verantwoordelijk? Had een mens tussentijds mogen ingrijpen en de computer mogen overrulen?

Controle voor de mens

Het EESC (Europees Economisch en Sociaal Comité) adviseert de EU hierover en heeft afgelopen woensdag laten weten dat zij vinden dat mensen altijd de controle over machines moeten houden. Zij willen een ethische code introduceren waar kunstmatige intelligentie-systemen de menselijke waardigheid en mensenrechten niet aantasten.
Wetgeving hiervoor lijkt misschien voorbarig gezien er in de praktijk nog maar erg weinig situaties zijn waar de computer over onze levens beslist. Maar gezien de risico’s en gevolgen groot zijn en de techniek al verder is dan we soms denken, is het slim om hier niet te lang mee wachten. Wie weet zit er bij je volgende doktersbezoekje al een robot naast de huisarts als consultant. We zullen het zien; de EU moet nog tot een besluit komen.

Bron: Nu.nl

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.