Home > Coolness > Robotica meets fashion: robots die over je kleding kruipen

Robotica meets fashion: robots die over je kleding kruipen

Als er twee dingen zijn waar we bij Techionista enthousiast van worden, dan zijn dat wel robots en fashion. En komen deze twee samen… dan oeh la la! Zo kwam ik in deze categorie iets supergaafs tegen: robotjes die over je kleding kruipen en zo je kleding aanpassen. Handig bij veranderende weersomstandigheden, om je kleding op zijn plek te houden of om gedurende de dag juist te laten veranderen. Wordt dit dé fashiontrend voor komend jaar? Ik zie het wel zitten.

De mini KINO-kledingrobotjes zijn voortgekomen uit een samenwerking tussen MIT Media Lab, Stanford University en de Royal Collage of Art. Hun doel is om kleding dynamischer en levendiger te maken. Doordat alle elektronica verborgen zit achter een customizable schil, kunnen de robots onopvallend opgaan in de kleding of juist eruit springen. Zo kun je echt een statement maken met je futuristische kleding of juist onopvallend geassisteerd worden in het herpositioneren van je kleding.

Hoe werkt het?

De stof van je kleding zit tussen rolvormige wieltjes van het robotje; één roller aan de binnenkant van de kleding en twee aan de buitenkant. Deze worden bij elkaar gehouden door magneten en kunnen op elke soort stof of kledingstuk bevestigd worden. Een motortje zorgt voor de voortbeweging. Het robotje kan geprogrammeerd worden om een bepaalde route te volgen. Ook kan hij worden vastgemaakt aan een onderdeel van de kleding om deze mee te nemen tijdens zijn bewegingen of op zijn plek te houden. Ik zie meteen mogelijkheden: Zal dan eindelijk mijn capuchon opblijven tijdens het fietsen in de regen en mijn sjaal niet meer voortdurend afwaaien? Of ook leuk: chique accessoires die over je cocktailjurkje bewegen tijdens een feestje.

kino-mit-kledingrobotje

Iets té opvallend?

De robotjes zijn helaas nog wel erg groot. Twee robots die na het regenen je capuchon afdoen, vind ik wel wat overdreven en opvallend. Het ontwikkelteam werkt al druk aan de miniaturisering van de robotjes en aan een betere integratie met de kleding. Tevens komen er geïntegreerde sensoren die bijvoorbeeld zelf veranderingen in het weer kunnen detecteren of je kunnen helpen bij taken (microphone, speaker, connectie met je telefoon, etc.). Maar als in het oog springende, bewegende accessoires kunnen ze nu al prima!

Meer fashiondesigners into robotica

De KINO robotjes zijn nog niet te koop. Maar het zou mij niets verbazen wanneer robots in de nabije toekomst een onderdeel van onze kleding gaan vormen. Meerdere fashiondesigners zijn hier namelijk al mee bezig. Zo werkt Birce Ozkan aan een jas die je helpt navigeren en een jurk die in de herfst zijn bladeren verliest. Ja… er zit gave robotica aan te komen in de fashion industrie!

Bron: Dezeen
You may also like
Robot brengt met trash talk mensen van hun stuk
spotmini twerkt
Boston Dynamics-robot SpotMini kan twerken
kakkerlak
Vet: robots leren het vak van… kakkerlakken!
Humanoid Sophia
Robotrechten | Column

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.