Home > Robotics > Robot brengt met trash talk mensen van hun stuk

Robot brengt met trash talk mensen van hun stuk

Beledigende opmerkingen zijn nooit leuk, en je gaat er ook nog eens slechter van presteren. Niet alleen mensen kunnen elkaar op deze manier naar beneden halen, ook uit de mond van een robot blijkt trash talk effectief te zijn.

De meeste robots zijn er om ons leven een stukje makkelijker te maken. Siri zoekt in een oogwenk de dichtstbijzijnde hamburgertent voor je op, Alexa draait zonder morren jouw favoriete plaatjes.
Hoewel dystopische scienceficitionfilms over robotopstanden ons graag anders doen geloven, is de robot onze vriend. Voorlopig tenminste. Maar wat als een robot zich juist tegen je keert? En dan niet op de Hollywoodeske killer-robot-manier, maar met typisch menselijke psychologische oorlogsvoering?

Mens versus robot

Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af of robots met trash talk menselijke prestaties kunnen beïnvloeden. Ze namen de proef op de som door mensen een strategisch spelletje te laten spelen tegen robot Pepper. In een klein kamertje gingen de spelers via een tablet de strijd aan: ze vielen toegangspoorten aan die Pepper verdedigde.
Al met al best spannend, en dan slingert de robot tegenover je ook nog om de haverklap opmerkingen naar je hoofd. Bij de helft van de proefpersonen waren die bemoedigend, bij de andere helft ging het om regelrechte trash talk. ‘Ik moet zeggen dat je een vreselijk slechte speler bent’, het zal je maar gezegd worden.

untitled-design-41

‘Ik moet zeggen dat je een vreselijk slechte speler bent’. En bedankt, Pepper. Foto: Carnegie Mellon University

Tegenstrijdige belangen

En wat bleek? Hoewel de proefpersonen donders goed wisten dat het ‘maar een robot’ was die ze beledigde, maakten ze minder slimme keuzes dan bij bemoedigende woorden. Robots kunnen ons dus niet alleen helpen, maar ook flink naar beneden praten.
Nu is de kans misschien klein dat jij binnenkort de digitale degens kruist met een robot. Maar situaties waarin jij een ander belang hebt dan een computersysteem, komen regelmatig voor. Ga je bijvoorbeeld online shoppen, dan wil jij waarschijnlijk de beste deal scoren. Maar een webwinkel gebruikt algoritmes om je zoveel mogelijk geld af te troggelen. Als een potje trash talk daarbij helpt, zal het systeem dat vast niet laten.
Kennis is macht, dus laten we deze resultaten in ons voordeel gebruiken en ons alvast tegen de psychologische trucjes van robots wapenen. Ik ga in ieder geval alvast bedenken welke beledigende opmerkingen ik terug kan smijten. Pepper, it’s on.

You may also like
Zeekatten krijgen 3D-brillen aangemeten om zicht te testen
spotmini twerkt
Boston Dynamics-robot SpotMini kan twerken
Humanoid Sophia
Robotrechten | Column
kino-kledingrobots
Robotica meets fashion: robots die over je kleding kruipen

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.