Home > Quantified Self > Review: de Narrative Clip

Review: de Narrative Clip

Weken lang huppelde ik met een klein zwart, en later wit kastje vlak boven borsthoogte rond: de Narrative Clip. Een device dat elke 30 seconden automatisch een foto maakt. Check hierboven mijn review!

Heb jij het allereerste moment waarop je jouw lief ontmoette op beeld? Die allereerste kennismaking? Waarschijnlijk niet. En die ene onverwachte grap dan waar iedereen zo om moest lachen? Ook niet, gok ik. Dat soort momenten, waarvan je van tevoren niet kon vermoeden hoe bijzonder ze zouden worden, kun je dankzij de Narrative Clip voortaan eeuwig koesteren. Ik testte het device een week lang tijdens SXSW in Texas en was daarna verliefd.

narrative_collectie

Hoe werkt het?

Het kleine apparaatje maakt elke 30 seconden automatisch een foto. Aan het eind van de dag, hang je je Narrative aan je desktop: hij laadt dan alle gemaakte foto’s (in 12 uur zijn dat er dus al 1440!) in de Narrative-cloud vanuit waar ze worden doorgestuurd naar je iPhone- of Android-app. Dankzij de geo- en time-stamp die elke foto meekrijgt, bundelt de app alle foto’s in ‘momenten’ die je al swipend of als time-lapse opnieuw kunt beleven.

Narrative Clip app

Why?

Waarom zou je zo waanzinnig veel foto’s maken? Lifelogging, mensen; je leven vastleggen! Zie het als een dagboek maar dan vol data. De Narrative Clip helpt je met het beeld van dat project. Elke foto wordt bovendien voorzien van je geolocatie en tijdsstip: imagine wat je daar allemaal mee kunt zodra de API later dit jaar open gaat! Voor de hardlopers onder ons: wat dacht je van het koppelen van je Fitbit of Jawbone aan je Narrative: dan kun je bij elk persoonlijk record dé foto uitserveren die bij dat ultieme moment hoorde.
Maar denk ook aan mensen die om wat voor reden dan ook last hebben met hun kortetermijngeheugen, of dementerende ouderen: wat zou het fijn zijn om voor hen de dagen in kaart te kunnen brengen.

Privacy

De vraag die me tijdens het testen van de Narrative Clip het meest gesteld werd: hoe zit dat nou met privacy? Welnu: alle foto’s die ik verzamel komen in de Narrative Cloud terecht, vanuit waar ze naar mijn app worden uitgeserveerd. Die app is privé en alleen toegankelijk voor mij. Ik kán foto’s wel vanuit mijn app delen via social. Toch was ik me tijdens het dragen van mijn clip erg bewust van de privacy van anderen. Ik maak tenslotte elke 30 seconden een foto: ook van mensen die dat misschien niet willen. De makers van Narrative hebben bewust geen aan/uit-knop op het device gemaakt, zodat de bedoelingen van het device zo transparant mogelijk blijven. Zie je zo’n kastje in beeld? Dan maakt ie foto’s. Punt. Wil je dat niet, dan moet de drager ervan hem af doen. Maar… dan gaan we er wel even vanuit dat mensen de Narrative als fotocamera herkennen, wat waarschijnlijk niet zo is. Zo bleek ook uit de reacties, variërend van: is dat een nieuwe stappenteller? tot: is dat een medisch device? Ik voelde me verplicht mensen die meer dan voorbijgangers waren er wel even van op de hoogte te brengen. Daar werd met wisselend enthousiasme op gereageerd, maar tot nu toe vroeg niemand me hem af te doen.

Love it/hate it?

Absolutely love it! Goed, dit is niet mijn dagelijkse device: op mijn werk zit niet iedereen erop te wachten in mijn Narrative-collectie terecht te komen. Ik draag hem vooral bij bijzondere meetings, tijdens het hardlopen, op vakantie en uiteraard naar nerd-gatherings zoals SXSW en TNW. Al met al zou ik hem zeker aanraden. Het is met zijn 279 dollar een forse investering, maar het levert echt mooie momenten op. Niet alleen vanaf je kleding: je kunt het device natuurlijk ook aan een gordijn clippen tijdens een feestje, of aan de kinderwagen van je kleine.

De specs

  • 20 gram
  • bevestigen via een ijzeren clipje
  • 8 GB geheugen
  • batterijduur: 2 dagen
  • spatwater- en stofbestendig
  • Loggen en laden via USB
  • iOS en android

Prijs

Voor 279 dollar kun je hem bestellen via getnarrative.com. Mocht het ooit nodig zijn; de helpdesk is waanzinnig hulpvaardig en snel.

1 Response

  1. Pingback : Techionista interviewt: Jochem Reijndorp van iwaku | Techionista

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.