Home > Devices > Reclameborden die zich aanpassen aan de voorbijganger!

Reclameborden die zich aanpassen aan de voorbijganger!

Piccadilly Circus Billboard met herkenningstechnologie

Je kunt er niet omheen: de billboards op Piccadilly Circus in London. Net als op Times Square in New York zijn ze een icoon van de stad geworden en wordt er veel geld verdiend met de megagrote videoreclames. Maar meestal zie je reclame waar je helemaal niet op zit te wachten. Herkenningstechnologie gaat hier verbetering in brengen. Hiermee kunnen billboards hun reclame aanpassen aan het type voorbijganger, voorbijrijdende auto’s en het weer. 

Op Piccadilly Circus hingen altijd zes mega grote schermen. Deze zijn vorige maand vervangen door één gigantisch scherm van 44,6×17,5 meter met 11 miljoen pixels. Ongelooflijk groot! Er kan nu één enorme advertentie afgebeeld worden of verschillende kleinere advertenties.

Hoe werkt het?

In het grote scherm zijn camera’s ingebouwd die voorbijrijdende auto’s en groepen mensen volgen. De camera’s in combinatie met een algoritme registreren verschillende kenmerken zoals het merk en model van auto’s of bijvoorbeeld de leeftijd, geslacht of zelfs haarlengte van voorbijgangers. Specifieke voorgeprogrammeerde advertenties worden dan geselecteerd aan de hand van de informatie die het algoritme detecteert. Loopt er bijvoorbeeld een grote groep vrouwen voorbij in de regen kan een advertentie voor stijlvolle regenkleding getoond worden. Rijden er gemiddeld veel oude Renaults voorbij, dan kan Renault advertenties tonen voor nieuwe modellen. Geen wereldschokkende nieuwe technologie, want zeg nou zelf, het is gewoon een camera die kijkt naar wie er voor het scherm staat en daar wordt een advertentie bij geselecteerd; maar het is wel erg gaaf dat dit realtime kan en wordt toegepast op groot formaat.

Privacy?!

Met al die camera’s en herkenningstechnologieën beginnen wel meteen de privacybellen te rinkelen bij mij. Moeten we straks allemaal met zwarte capuchon op langs een reclameboard lopen?! Niet direct in elk geval, want de technologie is (nog?) niet in staat om individuele personen te herkennen en dat zal qua privacywetgeving ook vast niet mogen. Wel zo geruststellend. Het scherm kan dus geen persoonsspecifieke reclame tonen; enkel gebaseerd op een groep mensen. Ergens ook wel weer jammer: het zou best cool zijn als hij specifiek voor mij banken laat zien. Ik ben namelijk net verhuisd en heb er nog geen.

Of het een succes is, weten we trouwens nog niet. Het nieuwe billboard staat er pas net. Op treinstation Amsterdam Centraal zijn alle reclameborden wel ook al voorzien van camera’s om te registeren hoe lang en wat voor mensen naar de reclames kijken. Deze passen zich echter nog niet aan aan de voorbijganger. Ik verwacht dat we daar niet lang meer op hoeven te wachten…

Bronnen: DezeenAT5

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.