Home > Devices > Over de aaibaarheidsfactor van Microsofts nieuwe Surface Laptop | Een interview met Microsofts Ryan Gavin

Over de aaibaarheidsfactor van Microsofts nieuwe Surface Laptop | Een interview met Microsofts Ryan Gavin

Ryan Gavin

Donderdag 15 juni zagen de gloednieuwe Microsoft Surface Laptop en de Surface Pro het levenslicht in Europa. De meest opvallende feature: het toetsenbord is bekleed met het luxueuze stofje van het fashionmerk Alcantara. Maar waarom zou je een device in vredesnaam willen bekleden, vroeg Techionista’s Tamira zich af. Die vraag stelde ze aan Microsofts Ryan Gavin. En waar kon dat nou beter dan ín de Alcantara-fashionstore in Milaan?

Het is donderdagochtend, uurtje of 2 te vroeg en we staan op het punt om naar Milaan te vliegen. En hé, dit is geen gewone tech perstrip; het reisgezelschap van techjournalisten werd dit keer uitgebreid met fashion- en lifestyle influencers. Dat had natuurlijk alles te maken met het thema van dit perstripje: when fashion meets technology.

Na de lunch is het tijd voor een bezoek aan de fashionstore van Alcantara. Het stofje schijnt ook gebruikt te worden voor Lamborghini’s. Ja, voor Lamborghini’s: dát kan ik me voorstellen; maar een laptop met een bekleed toetsenbord?! Dat is een bijzondere combinatie, en zal zeker niet geschikt zijn voor deze Techionista. Mijn eigen laptop wordt namelijk een aantal keer per week schoongemaakt met een snoetenpoetser. En dat is pure noodzaak. Ik knoei met koffie, klodders nagellak en vette kruimels, want ik lak en lunch al jaren met grote regelmaat boven mijn laptop… Ik kan me niet herinneren dat ik ooit behoefte heb gehad een laptop met een stofje. Het wordt dus tijd voor de hamvraag: waaróm een laptop met een vachtje? Een interessant gesprek met Ryan Gavin, de General Manager van Microsofts Surface.

Ryan, ik ben gewend aan laptops die superstrak zijn; liefst van aluminium. Waar kwam die behoefte aan stof vandaan?

“Zoals je weet zijn er heel veel devices op de markt. En er zijn er maar weinig die me persoonlijk aanspreken. Het zijn meer gebruiksvoorwerpen voor me. Maar sinds ik deze nieuwe Surface Laptop gebruik, heb ik een heel ander gevoel. Dit device laat zien wie ik ben. Het voelt goed om het aan te raken. ik geniet ervan om erop te werken. En als ik deze laptop aan iemand laat zien ben ik er trots op.”

Ja, maar dit is jouw persoonlijke ervaring. Is het zo dat er een behoefte was een een zachter toetsenbord?

“Nee dat was het niet direct. Maar we constateerden wel dat de gemiddelde laptop als heel mannelijk werd ervaren. Ze zijn vaak van plastic, ze zijn vaak zwart, zwaar en koud om aan te raken.”

En dus dachten jullie: we hebben een stofje nodig?

“Nou, we zijn hiervoor eerst met klanten in gesprek gegaan. En nee, niemand heeft gezegd: kunnen jullie alsjeblieft een stof toevoegen aan het toetsenbord. We hebben puur gekeken naar de behoefte: naar de emotie. Klanten geven aan dat ze zich trots willen voelen als ze een laptop uit hun tas halen. En dat ze een laptop graag persoonlijk willen maken. Op basis van deze insights zijn we verder gaan nadenken en hebben onszelf de vraag gesteld: hoe kunnen we zorgen voor een unieke uitstraling bij het design van een laptop? Oftewel: hoe kunnen we een laptop persoonlijk maken? And that’s where Alcantara comes in.”

Wat is er nou zo bijzonder aan dit stofje? Waarom hebben jullie gekozen voor Alcantara?

“Het is een heel premium stofje. De stoelen van Lamborghini worden ook bekleed met Alcantara-stof. Deze stof is van hoogwaardige kwaliteit en kun je bijvoorbeeld goed laseren zodat de toetsen vrij komen.”

Ik vind het echt heel mooi en het voelt zacht, hoor… Maar dat houd je toch nooit schoon, dit toetsenbord? Eén keer lunchen boven mijn laptop en je hebt vetvlekken!

“Haha, dat zou je denken, hè? Maar niets is minder waar! De stof is namelijk bewerkt met een speciale coating, waardoor je het gewoon kunt afnemen met een doekje. De stof is waterafstotend. En heb je toch een vlekje, dan ga je er met een borsteltje overheen. Dat hebben we uitvoerig getest.”

En door wie wordt deze Surface Laptop straks het meest gekocht?

“We zien nu al dat we hiermee meteen een nieuwe kopersgroep aanboren. Er zijn veel vrouwen die meteen een Surface Laptop hebben gereserveerd, toen deze een maand geleden werd aangekondigd. Daar worden we natuurlijk ontzettend blij van. En we beseffen ook dat we een risico nemen, want we doen iets heel nieuws.”

We zijn twee uur verder als ik de Alcantara fashionstore weer verlaat. Ik ben onder de indruk van de Surface Familie. Als ik de volgende ochtend in het vliegtuig zit, op weg naar huis, klap ik mijn laptop open. Ik laat mijn vinger over het gladde aluminium oppervlak glijden en bedenk dat het hoog tijd wordt voor een fijne, zachte bekleding.

You may also like
Vrouw achter laptop kijkt peinzend voor zich uit.
Toe aan iets nieuws? Laat je door Techionista en Microsoft opleiden tot data scientist!
Women in Tech Talkshow 1
Women in Tech Talkshow #1 | Over het belang van vrouwelijke rolmodellen en creativiteit in ICT en tech
Women In Tech Talkshow
Kijk donderdag 12 april naar de live Women in Tech Talkshow van Microsoft en Techionista!
vrouw werkend aan laptop
NIEUW: Laat je gratis omscholen en scoor een baan in data-science!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.