Home > Robotics > Onkruidrobot Tertill is de Roomba voor in je tuin

Onkruidrobot Tertill is de Roomba voor in je tuin

Een beetje Techionista doet niet aan stofzuigen: daar heb je stofzuigrobot Roomba voor. Toch? De makers van de Roomba hebben nu iets nieuws; speciaal voor mensen mét een tuin, maar zonder groene vingers. De Tertill: de robot die onkruid wiedt.

Begin dit jaar zijn we verhuisd naar een echt-grote-mensen-huis. Zo eentje met een tuin. Superleuk om lekker in te zitten als het zonnetje schijnt, maar dat onkruid hè..? Niet normaal hoe hard het aan alle kanten overal tussendoor komt. En wat blijkt: ik vind het dus heel leuk om met een wijntje in dat zonnetje in de tuin te zitten, maar onkruid wieden is gewoon niet zo mijn ding. Enter Tertill: de onkruid-robot! Op zonne-energie en waterproof, dus hij kan gewoon lekker buiten blijven als het regent.

Hoe werkt het?

Tertill speurt dagelijks je tuin af naar onkruid dat verwijderd moet worden. Hierbij gaat hij – met behulp van zijn unieke design en sensoren – om alle obstakels en (belangrijk!) goede planten heen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat Tertill je mooie tuinaanwinsten met de grond gelijk maakt. En nu denk je misschien: leuk! Maar hoe weet Tertill dat onkruid ook echt onkruid is? Nou, hij hanteert een eenvoudige methode: is het kleiner dan – pak ‘m beet – je duim? Dan is het onkruid. Is het groter dan dat? Dan is het een plant. Om je net ingezaaide stekkies te beschermen, krijg je er speciale boogjes bij. Als je die om je plantje heen zet, stuurt Tertill er keurig langs af.

Tertill rijdt om plantjes heen

Betekent wel dat je die grote paardenbloemen er zelf even uit moet trekken als je Tertill in huis, of eigenlijk in de tuin, neemt. Maar als alles onder controle is, blijft dat zo omdat hij elke dag trouw zijn rondje maakt. Als hij op dat rondje een stuk groen tegenkomt, dat onder zijn schild door kan, wordt de sensor geactiveerd die het onkruidmes aanzet. Komt hij iets groots tegen, dan wordt de sensor geactiveerd die ervoor zorgt dat Tertill de andere kant op gaat.

Sun power!

Tertill werkt op zonne-energie en hoeft verder niet opgeladen te worden. Als er een paar dagen helemaal geen zon is, is er nog niets aan de hand. Hij gaat slim met zijn energie om. Als er minder energie is, maakt hij minder vaak een rondje. Tertill kan alle terreinen aan, zelfs heuvels! Dat komt omdat het kleine ding over 4wheel-drive beschikt. Door de slimme positie van de wielen is Tertill ook nog eens superstabiel en valt niet zomaar om als hij een heuveltje of een steen tegenkomt. Tertill maakt gebruik van dezelfde technieken als je smartphone: zo is de sensor die weet welke kant van je smartphone boven is dezelfde die heuvels detecteert en de sensor die Tertill gebruikt om objecten te vermijden is hetzelfde als de touch sensor van je telefoon. Ook kan Tertill zichzelf uitschakelen om beschadigingen te voorkomen. Oh ja, Tertill heeft helaas geen geofence. Dus als je ervoor wilt zorgen dat Tertill niet de hele buurt onkruidvrij houdt, maar alleen jouw tuin dan moet je wel even een hekje om je tuin zetten. Blijft ie lekker bij jou! Of bij mij in ieder geval dan 🙂

Kost dat?

Je kunt Tertill nog backen op Kickstarter. Voor 249 dollar kan ie van jou zijn. Moet je nog wel even wachten: de makers verwachten het robotje vanaf mei volgend jaar te leveren. Al we weten allemaal dat Kickstarter-projecten nog weleens kunnen uitlopen…

You may also like
Robot brengt met trash talk mensen van hun stuk
spotmini twerkt
Boston Dynamics-robot SpotMini kan twerken
Sensorwake geurwekker met slapende mensen op de achtergrond
Sensorwake: de wekker die je wekt met een geurtje
foldimate vouwt je kleding
Nog even geduld: 2019 wordt het jaar van de strijkrobot

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.