Home > Devices > Nog even geduld: 2019 wordt het jaar van de strijkrobot

Nog even geduld: 2019 wordt het jaar van de strijkrobot

Slimme thermostaat, automatische grasmaaier, robotstofzuiger… you name it. Smart home-apparaten nemen een steeds belangrijkere plek in binnen ons huishouden. Maar de strijkrobot? Die hadden we niet zien aankomen.

In Nederland gebruiken drie op de tien huishoudens al één of meerdere smart home-apparaten. En dit aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen. We kijken allang niet meer gek op van een stofzuiger die zelfstandig door het huis rolt, of een wasmachine die met wifi verbonden is. De markt voor slimme huishoudelijke apparaten is officieel booming. Maar toch blijven er van die klusjes die je nog echt zelf moet doen. Strijken is er zo één. Of wás, als het aan de fabrikanten van strijkrobots ligt.

Twee grootmachten in de markt van strijkrobots zijn namelijk hard op weg een plekje in ons huishouden te veroveren en laten hun spierballen rollen tijdens CES 2018. Zo presenteerde strijkrobot-maker FoldiMate haar nieuwste model afgelopen weekend. Het bedrijf gooide vorig jaar al hoge ogen met hun automatische vouwer en nadat ze een samenwerking aankondigden met BSH (de huishoudgigant achter merken als Siemens en Bosch) waren de verwachtingen hooggespannen. Met de sneak-peak video hierboven laten ze zien hoe je je kleding stuk voor stuk in de machine stopt om het er vervolgens gevouwen weer uit te halen. De technische details houden ze nog even voor zich, maar FoldiMate zal naar verwachting eind 2019 beschikbaar zijn voor consumenten voor een kleine duizend dollar.

foldimate vouwt je kleding

De strijk-strijd is áán

Maar FoldiMate is niet de enige die geld ziet in de strijk markt. Japanse concurrent Seven Dreamers ontwikkelde al eerder een werkend model genaamd Laundroid en heeft de handen inmiddels ineen geslagen met Panasonic. Laundroid ziet eruit als een moderne kast en maakt gebruik van image recognition, machine learning en robotics om kleding te sorteren, de beste vouwtechniek te bepalen en vervolgens uit te voeren. Je dumpt je gewassen kleding in één keer onder in de la en een paar uur later ligt het netjes gevouwen achter de deurtjes. Ook Laundroid is op CES 2018 prominent aanwezig en zal naar verwachting in 2019 beschikbaar zijn voor de markt. Helaas is deze variant nog een tikkie prijziger dan zijn concurrent met een verkoopprijs van wel $16.000 (!). Al verwacht het bedrijf dat prijzen snel dalen als de verkoop toeneemt. En dat is niet onwaarschijnlijk, gezien de razendsnelle ontwikkelingen in deze markt. Laundroid en Panasonic gaan zelfs nog een stap verder en claimen binnen vier jaar een was-droog-strijkmachine te kunnen ontwikkelen. Ambitieus!

Al is de strijk-strijd al flink losgebarsten op CES 2018, de lokale witgoedboer zal je nu nog vreemd aankijken als je vraagt naar een robot die de was voor je strijkt. Maar alles wijst erop dat zelf strijken misschien wel sneller passé is dan we nu verwachten. En dat zijn fijne berichten zo aan het begin van het jaar. Laten we 2018 gebruiken om alvast te bedenken wat we gaan doen met al die extra vrije tijd.

You may also like
kakkerlak
Vet: robots leren het vak van… kakkerlakken!
Humanoid Sophia
Robotrechten | Column
Robotje Kuri
Deze schattige robot maakt kiekjes terwijl ie door je huis hobbelt
Techionista's Vivianne bij RTL Boulevard over natuurdocu's met robots
Natuurdocu Spy in the Wild verstopt camera’s in levensechte robotdieren | Techionista’s Vivianne bij RTL Boulevard

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.