Home > Big data > Nieuwe robot neemt succesvol bloed af bij mensen

Nieuwe robot neemt succesvol bloed af bij mensen

Robot prikt bloed in menselijke arm.

Een nieuw soort prikrobot heeft voor het eerst bloed afgenomen van mensen. Dit echogestuurde systeem kan het afnemen van bloed verbeteren en vereenvoudigen.

In de Amerikaanse staat New Jersey hadden 31 vrijwilligers de primeur: hun bloed werd afgenomen met behulp van een nieuwe robot. De robot in kwestie doorstond deze test met vlag en wimpel. Hij presteerde vergelijkbaar met, en in sommige situaties zelfs beter dan menselijk ziekenhuispersoneel.

Lastig klusje

Om bloed af te nemen moet je eerst de naald in een ader prikken, en dat is niet bij iedere patiënt even makkelijk. Aderen zijn soms niet zichtbaar of voelbaar. Ook kunnen ze wegrollen of vervormen op het moment dat je de naald erin probeert te prikken. Dit kan leiden tot meerdere mislukte prikpogingen, wat niet fijn is voor de patiënt. Niet alleen omdat het pijn doet; herhaaldelijk fout prikken verhoogt ook de kans op infecties, ontstekingen en trombose.

Precieze prikker

Robots to the rescue dus, dachten ze bij de Rutgers University in New Jersey. Ze ontwikkelden een robot die een ader lokaliseert met behulp van ultrasoon geluid. Hij maakt een echo waarop de precieze locatie van zowel de ader als de naald te zien is. Zo kan hij live volgen hoe hij de naald richting ader brengt en kan hij desgewenst bijsturen.

De prikrobot ziet met behulp van echografie waar de ader en de naald zich bevinden.
Beeld: Department of Biomedical Engineering, Rutgers University

Zulke visualisatietechnieken worden al langer gebruikt om menselijke bloedprikkers te ondersteunen. Dit leidt echter niet altijd tot een significante verbetering. Eén van de oorzaken hiervan is dat het een behoorlijke vaste hand vereist om tegelijk de echoapparatuur en de naald op de goede plek te houden.

Steeds beter

De robot presteerde bij ‘makkelijke’ proefpersonen vergelijkbaar met medisch personeel, en bij ‘moeilijke’ patiënten zelfs iets beter. Voor een eerste test helemaal niet slecht. En het mooie is dat de robot bij elke prikpoging een grote hoeveelheid data verzamelt, die hij kan gebruiken om steeds beter te leren prikken in allerlei situaties.

Met het echoapparaat (links) houdt de robot in de gaten waar hij de naald (rechts) moet prikken.
Beeld: Department of Biomedical Engineering, Rutgers University

Helemaal zelfstandig voerde de robot dit kunstje nog niet uit. Een hulpverlener moest de robot eerst handmatig boven een ader plaatsen. Is dat valsspelen? Valt mee. De onderzoekers ontwikkelden in hun lab ook een gigantisch, volledig automatisch systeem. Die robot prikt al succesvol in neparmen met synthetische bloedvaten. Voor de eerste test op mensen kozen ze echter voor een handzamere versie, omdat die in de praktijk makkelijker te introduceren is. Nog niet iedereen voelt zich namelijk helemaal senang bij een robot die zonder tussenkomst van medisch personeel in zijn arm prikt. Mooie tussenweg dus.

Bronnen: Rutgers Today, World Scientific, NCBI
Beeld header: Unnati Chauhan

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.