Home > Devices > Nieuwe open source software vermindert misselijkheid door virtual reality

Nieuwe open source software vermindert misselijkheid door virtual reality

Als het aan twee Amerikaanse onderzoekers ligt, worden we binnenkort niet meer misselijk door het gebruik van virtual reality. In een open source softwarepakket combineerden zij verschillende technieken die deze cyberziekte tegengaan.

Virtual reality biedt tal van mogelijkheden: zet een VR-bril op en je maakt een ritje in de achtbaan vanuit je luie stoel, of bezoekt verre oorden zonder in het vliegtuig te hoeven stappen. Zeker in coronatijd is dit geen overbodige luxe. Maar er zijn ook interessante professionele toepassingen: zo wordt VR gebruikt bij de behandeling van fobieën en bij de training van militairen.

Virtuele gember

Er is alleen één groot nadeel: veel mensen worden hondsberoerd van een bezoekje aan de virtuele werkelijkheid. Onderzoekers van de University of Texas hebben nu een nieuw softwarepakket uitgebracht dat deze cyberziekte moet tegengaan: GingerVR (een knipoog naar het feit dat gember een effectief middel tegen misselijkheid is). En het fijne is: de software is open source, dus VR-ontwikkelaars kunnen hem vrij gebruiken en optimaliseren. Ook kunnen onderzoekers nieuwe technieken toevoegen aan het pakket en de software gebruiken om beter te begrijpen waarom deze technieken werken.

De neus

Één van de hoofdoorzaken van cyberziekte is vergelijkbaar met die van wagenziekte: wat je ogen zien strookt niet met wat je lichaam voelt. De software gebruikt verschillende technieken, waarvan uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ze effectief zijn hiertegen. Bij niet allemaal is echter al volledig bekend waarom dat zo is.

Een techniek die goed blijkt te werken is het plaatsen van objecten die continu op dezelfde plaats blijven. Die geven VR-gebruikers een stabiel houvast. De software kan een neus in beeld plaatsen, die continu op dezelfde plek blijft. De ontwikkelaars maakten een eenvoudige variant, waar gewoon een dikke neus in beeld wordt geplakt (oké, je kunt de grootte wel aanpassen), maar ook een geavanceerde waar ieder oog maar één kant van de neus ziet, net als in het echt.

Links: de simpele neus, rechts: de geavanceerde variant. Beeld: The University of Texas at San Antonio

Te veel visuele informatie

Wat je maag ook op hol kan brengen, is als je te veel visuele informatie binnenkrijgt. Dit kan gebeuren als je snel beweegt of je hoofd draait. Het helpt dan als het beeld dat je ziet waziger wordt naarmate je sneller beweegt. De software biedt ook de mogelijkheid om die vervaging voor felgekleurde objecten uit te schakelen. Zo zie je het stopbord waar je in vliegende vaart op afrijdt nog steeds haarscherp.

Tijdens snelle beweging is het bos vervaagd, maar de tekst op het gele vat haarscherp. Beeld: The University of Texas at San Antonio

In plaats van vervanging kun je ook tijdelijk het gezichtsveld verkleinen: hoe sneller je gaat, hoe meer tunnelvisie. Of de meest rigoureuze optie: je kunt ook instellen dat als je je hoofd sneller draait dan een bepaalde drempelwaarde, het beeld even op zwart gaat – net alsof je met je ogen knippert.

Bewegende bolletjes

Het softwarepakket bevat ook wat experimentelere technieken, zoals een grid van virtuele bolletjes. Als jij in de virtuele wereld vooruit beweegt, beweegt de omgeving eigenlijk naar achteren. De bolletjes daarentegen, bewegen met diezelfde snelheid vóóruit, ten opzichte van jou. Het idee hierachter is dat de omgeving en de bolletjes ‘gemiddeld’ stilstaan, net zoals jij in de echte wereld. Of deze techniek misselijkheid significant vermindert, is nog niet aangetoond, maar gelukkig word je er in elk geval ook niet significant extra misselijk van.

Naar de effectiviteit en de werking van dit grid van bolletjes is nog meer onderzoek nodig. Beeld: The University of Texas at San Antonio

Bronnen: IEEE Explore, The University of Texas at San Antonio
Credits:
Lyncconf Games, CC BY 2.0

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.