Home > Coolness > NIEUW: De zonnecel die niet alleen licht kan absorberen maar ook kan uitstralen

NIEUW: De zonnecel die niet alleen licht kan absorberen maar ook kan uitstralen

Een zonnecel slurpt normaal gesproken licht op en zet dat om in elektriciteit. Maar stel nou dat een zonnecel ook het tegenovergestelde kon… En dat kan dus! Dankzij de Nanyang Technological Universiteit (NTU) die een nieuwe generatie zonnecel heeft ontwikkeld van het materiaal perovskiet. En het mooie; het spul is ook nog eens zo aan te passen dat het zelfs verschillende kleuren licht kan uitstralen.

De toepassingen? Denk aan winkelruiten die overdag stroom kunnen opwekken om dat ‘s nachts te gebruiken voor lichtreclame. Of aan mediabedrijven – ik noem een Sanoma – die overdag met hun ramen stroom verzamelen om ‘s avonds op diezelfde ramen tweets en nieuwsberichten van die dag te beamen.

En natuurlijk kun je de cellen ook inbouwen in de touchscreens van mobiele devices. Is je batterij weer eens leeg? Gewoon even in de zon leggen en je kunt weer verder. Handig!

Zonder hoge rekeningen, want het systeem is zelfvoorzienend. En deze jongens zijn ook nog eens vijf keer zo goedkoop als de one-way zonnecellen op siliconenbasis die we nu kennen. Een veelbelovende ontwikkeling dus.

You may also like
Groene stroom uit regen een stap dichterbij
Battery Eater Eibert Draisma
Meet the Battery Eater! Dit ‘robotje’ eet je batterijen op

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.