Home > Coolness > Nanodraad wekt energie op bij uitrekken

Nanodraad wekt energie op bij uitrekken

We zien steeds meer gave slimme kleding met embedded technology voorbij komen. Met meestal als grote nadeel dat er ergens een set batterijen aan bevestigd moet worden; niet echt charmant bij een strak cocktailjurkje en al helemaal niet praktisch tijdens het sporten. Maar gelukkig ontwikkelt technologie zich razendsnel en is DE oplossing in zicht! De universiteit van Texas heeft namelijk draad ontwikkeld dat energie opwekt. Beter geïntegreerd met de stof van je kleding kan haast niet!

Een groep wetenschappers heeft een draad ontwikkeld bestaande uit koolstofnanobuisjes dat elektriciteit opwekt wanneer het uitgerekt wordt. Gezien de nanobuisjes (10.000x dunner dan haar) verweven worden tot een soort spoel, wordt dit soort draad ‘Twistron’ genoemd (zie de afbeelding gemaakt door een elektrode microscoop hierboven). Door de nanobuisjes te draaien tot een spoel kan de ontstane draad goed uitrekken, wordt het super sterk, terwijl het flexibel blijft én werkt de draad als een supercondensator. Op zich bestaan er theoretisch al meerdere elektriciteitsopwekkende draden. Maar Twistron is de eerste die daadwerkelijk voldoende elektriciteit opwekt voor praktische toepassingen. Deze ultradunne draad kan gemakkelijk mee worden geweven in de stof van kleding.

Elektriciteit opwekken door te bewegen

Met deze technologie komt de energie voor je slimme kleding dus uit jouw bewegingen in plaats van uit een set batterijen. Maar wees niet bang: je hoeft jezelf niet de hele dag in allerlei onmogelijke yogahoudingen te wurmen… je normale ademhalingsbeweging zorgt volgens de onderzoekers al voor genoeg rek om een elektrisch signaal op te wekken. Klinkt impressive toch?! Er is echter nog een aantal problemen die de onderzoekers willen oplossen. Momenteel moet de stof, waar het Twistron-draad in verwerkt zit, nog doordrenkt zijn met een elektrolyt (vloeibaar, geleidend materiaal) om te werken. Dit kan bijvoorbeeld zweet of zout water zijn: tijdens het sporten of bij het zwemmen in de zee is er dus geen probleem. Ik zie dan ook al genoeg toepassingsmogelijkheden, maar de onderzoekers zijn op zoek naar een elektrolyt in vaste toestand die vast om het Twistron heen gewikkeld zit, zodat je kleding op elk moment elektriciteit kan opwekken en niet meer nat hoeft te zijn.

Klaar voor de markt?!

Twistron is al gepatenteerd maar de onderzoekers willen het eerst nog optimaliseren en de toepassingen verkennen. Ik zou zeggen: geef ons even een belletje! Wij weten zo wel wat toepassingen uit onze mouw te schudden waar batterijen in kleding niet handig zijn. Wat dacht je van slimme ziekenhuiskleding die de ademhaling en hartslag van een patiënt bijhouden? Duik- of surfkleding die jou onder water informatie geeft over de wateromstandigheden? Een geïntegreerde muziekspeler in mijn hardloop-outfit? Wat mij betreft zijn batterijen in smart clothing nu al verleden tijd! Maar zoals dat gaat met veel coole, nieuwe technologieën zal het nog wel even duren voordat we het op de consumentenmarkt zien verschijnen. Mocht je toch alvast meer willen weten over het koolstofnanobuisdraad dat de Universiteit van Dallas al jaren aan het ontwikkelen is, check:

En voor de exacte werking (want het is toch best complex allemaal), check dit artikel even.

Bronnen: 1. TechCrunch  2. University of Texas.
You may also like
Precies de juiste dosis zon met AI-wearable QSun
Samsung patentaanvraag projectie wearable
Opvallende Samsung-patentaanvraag: wearable die touchscreen projecteert op hand
Techy teckels unite!
Aan de ketting met WearSens

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.