Home > Auto's > Mijn eigen KITT | Column Technisch Weekblad

Mijn eigen KITT | Column Technisch Weekblad

Kitt
S

oms doe ik het erom. Als mijn telefoon gaat en ik die zonder moeite zou kunnen opnemen – omdat ik hem notabene in mijn hand heb – kies ik er toch voor op te nemen met mijn Apple Watch. Volstrekt onpraktisch en meestal eindigt het gesprek met een gefrustreerd ‘Wat zeg je?’ aan beide kanten van de lijn. En tóch kan ik het niet laten. Waarom? Omdat het kind in mij zich blijkbaar af en toe David Hasselhoff in de Knight Rider wil wanen. Jammer genoeg is het me nog niet gelukt mijn zwarte bolide naar me toe te bonjouren terwijl ik in mijn smart watch tetter, maar dat kan niet lang meer duren. Want… de humanoids komen eraan. En wel ín je auto.

Dat klinkt misschien wat abstract. Maar stel je een slimme robot voor zoals Asimo. Dat robotje – ontwikkeld door automerk Honda (zie je de link al?) – bereikt dit najaar al zijn zestiende levensjaar en heeft bepaald niet stilgestaan. Het ding kan gezichten herkennen én gezichtsuitdrukkingen, gesprekken voeren met mensen, en gebaren en bewegende objecten ontcijferen. Kortom: Asimo heeft alles in huis om te interacteren met de mens.

Maar misschien gaat Pepper, de humanoïde robot van het mobiele-telefoniebedrijf Softbank nog wel verder. Pepper wil namelijk niet zomaar praten met mensen, het robotje wil ons gelukkiger maken. Om dat te kunnen doen, herkent Pepper je stemming en speelt daar positief op in. En het mooie: alle Peppers ter wereld werken samen in de cloud. Zo helpt de opgedane kennis van de een de rest van het Pepper-volk verder.

Stel je nou eens voor dat Pepper en Asimo de robothanden ineenslaan. En dat je ze straks niet rollend in je huiskamer hebt, maar wonend in de boordcomputer van je auto. Precies dát hebben Honda en Softbank vorige week aangekondigd. Zij gaan samen een kunstmatige intelligentie voor in je wagen ontwikkelen, die een gevoel van vriendschap tussen mens en auto moet opleveren. Een auto als vriend… Net als KITT voor Michael en Herbie voor Jim.

Wat een geweldig vooruitzicht! Dan krijg je dus niet alleen auto’s die op basis van je biometrische gegevens – je hartslag, je transpiratie, je houding – hun snelheid kunnen aanpassen. Maar juist ook auto’s die over koetjes en kalfjes kunnen praten, die weten wat hun ‘baasjes’ bezighoudt en die grapjes maken. Of juist niet aan grappen en grollen doen, als het gezicht van de bestuurder op onweer staat. Toekomst­muziek? Maar mensen, de intelligentie is er al; het moet alleen nog van robots als Asimo en Pepper naar de auto worden overgeheveld. Iets dat veel minder voeten in de aarde gaat hebben dan de ontwikkeling van de zelf­rijdende auto. Een auto met karakter. Nu maar hopen dat ie dezelfde muzieksmaak heeft als jij…

Deze column verscheen eerder in Technisch Weekblad.
Beeld: The Conmunity – Pop Culture Geek
You may also like
spotmini twerkt
Boston Dynamics-robot SpotMini kan twerken
strava heatmap
Hardlopers zijn doodlopers | Column
Humanoid Sophia
Robotrechten | Column
kino-kledingrobots
Robotica meets fashion: robots die over je kleding kruipen

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.