Home > Apps > Microsoft app beschrijft de omgeving aan slechtzienden in real-time

Microsoft app beschrijft de omgeving aan slechtzienden in real-time

Afgelopen woensdag presenteerde Microsoft een knap staaltje kunstmatige intelligentie met hun app ‘Seeing AI’. De app, speciaal ontwikkeld voor slechtzienden, zet beeld om in gesproken tekst en beschrijft daarbij personen, objecten en teksten. Bijzonder, want achter dit technisch hoogstandje gaat ook een mooi verhaal schuil.

Ken je dat? Dat je een handig appje ontdekt waarvan je je binnen no time afvraagt hoe je ooit zonder kon? Hoe cool is het als technologie ditzelfde kan betekenen voor mensen met een beperking, waardoor hun dagelijks leven net een stukje gemakkelijker wordt. Precies dit doet de nieuwe app Seeing AI (voor iOS) die Microsoft afgelopen woensdag lanceerde in Londen.

Seeing AI ziet de omgeving van de gebruiker via de smartphone-camera en zet deze beelden om in gesproken tekst. Zo beschrijft het personen en noemt ze zelfs bij naam als ze al eerder door de camera zijn vastgelegd. Daarnaast biedt de app uitkomst bij het lezen van teksten. Zowel korte aanduidingen op borden, als complete documenten kunnen worden beschreven. En er zijn nog meer handige toepassingen zoals productherkenning op basis van barcodes en het beschrijven van briefgeld. Bovendien wordt de gebruiker met geluidssignalen geholpen om de objecten goed in het vizier van de camera te krijgen. De app is op dit moment in zes landen beschikbaar en nog niet uitgerold in Nederland, maar Microsoft heeft plannen meer landen toe te voegen in de toekomst.

Van droom tot app

Technisch gezien zit de kracht van deze knappe app ‘m in de neurale netwerken die vliegensvlug objecten en personen herkennen, ook zonder stabiele internet verbinding. Maar daarnaast komt de menselijke kracht hierachter uit het inspirerende verhaal van software-developer Saqib Shaikh. Zelf verloor hij zijn zicht als 7-jarige en werd hij gefascineerd door de kracht van sprekende computers die hem hielpen tijdens zijn schooltijd. Binnen een researchproject van Microsoft wilde hij zijn droom verwezenlijken om een app te ontwikkelen die anderen helpt. Is dát even goed gelukt!

Uitproberen? Download hier de app voor iOS.

You may also like
Data Science, hét beroep voor de toekomst. Maar wat is het?
Vrouw achter laptop kijkt peinzend voor zich uit.
Toe aan iets nieuws? Laat je door Techionista en Microsoft opleiden tot data scientist!
Women in Tech Talkshow 1
Women in Tech Talkshow #1 | Over het belang van vrouwelijke rolmodellen en creativiteit in ICT en tech
Women In Tech Talkshow
Kijk donderdag 12 april naar de live Women in Tech Talkshow van Microsoft en Techionista!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.