Home > Big data > Met een oogscan de kans op een hartaanval bepalen? Google bewijst dat ’t kan

Met een oogscan de kans op een hartaanval bepalen? Google bewijst dat ’t kan

artist impression van een oogscan

Dat de ogen de spiegel van de ziel zijn, weten we natuurlijk al lang. Hartstikke leuk. Maar dat je ogen ook kunnen vertellen hoe het vérder met je lichaam gesteld is, bewijst Google met recent onderzoek.

Onderzoekers van Google en Verily, de health-tech dochter van Google, bewezen vorige week dat ze met data van oogscans de kans op hart- en vaatziekten kunnen voorspellen. Ze maakten gebruik van oogscans en algemene medische informatie van bijna 300.000 patiënten. Met een machine learning algoritme waren de onderzoeker vervolgens in staat om factoren zoals leeftijd, bloeddruk en rookverleden van een patiënt te bepalen. Op basis van deze factoren kan met 70 procent nauwkeurigheid voorspeld worden of iemand gezondheidsproblemen krijgt, zoals een hartaanval of beroerte.

Snel en pijnloos

Huidige methodes zoals een bloedonderzoek zijn nog nèt iets beter met een nauwkeurigheid van 72 procent, maar desondanks is de uitkomst van Googles onderzoek veelbelovend nieuws. De resultaten zijn namelijk puur en alleen verkregen op basis van data, zonder dat hier ook maar een naald aan te pas kwam. Waar een bloedonderzoek meer werk en ongemak met zich meebrengt, is een oogscan gemakkelijker en levert het bovendien direct antwoorden op. Cool hoe Google hiermee laat zien dat bestaande data, verzameld voor een ander doeleinde, nog veel meer waardevolle informatie bevat dan op dit moment benut wordt.

Proof of concept

Lily Peng, een van de onderzoekers, vertelt aan USA Today dat er nog meer werk nodig is, voordat nieuwe methodes als deze daadwerkelijk toegepast kunnen worden. Peng voorziet dat de techniek op termijn ook in andere medische domeinen gebruikt kan worden. Maar dit onderzoek is vooral bedoeld als ‘proof of concept’ om te laten zien hoe artificial intelligence de deur kan openen naar hele nieuwe onderzoeksmethoden. Het bewijst in elk geval dat er op het snijvlak van data, technologie en gezondheidszorg nog veel staat te gebeuren in de toekomst!

You may also like
graphic van vrouwelijk persoon met gezichtherkenning
Google verwijdert genderlabels uit beeldherkenningssoftware om vooroordelen te vermijden
Artist impression van het Coronavirus
Kan data science helpen het coronavirus te beteugelen?
Data Science, hét beroep voor de toekomst. Maar wat is het?
Vrouw achter laptop kijkt peinzend voor zich uit.
Toe aan iets nieuws? Laat je door Techionista en Microsoft opleiden tot data scientist!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.