Home > Quantified Self > Luna: slimme matras praat met je huis

Luna: slimme matras praat met je huis

Stel je voor… een matras dat zichzelf automatisch opwarmt, voordat je naar bed gaat. Dat zijn temperatuur aanpast aan je slaapfase. Dat zodra je in slaap dommelt je deuren op slot doet en de lichten uit. En dat je smartphone een seintje geeft wanneer het de beste tijd is om je wakker te maken. Dát is Luna: de slimme matrashoes. Niet voor niets een megahit op Indiegogo. Het project staat nog maar drie dagen op de crowdfundingsite en heeft nu al ruim 400.000 dollar opgehaald. En dat terwijl het project maar 100.000 dollar nodig had…

luna

Slaaptracker
Een tijdlang trackte ik tamelijk obsessief mijn slaap met mijn Fitbit. Why? Omdat ik nou eenmaal een sucker voor data ben. Aanvankelijk hielp het mij als slechte slaper aan de nodige inzichten om beter in te dutten. Maar na een tijdje werkte het averechts. Ik kon ‘s ochtends fluitend wakker worden met het idee prima geslapen te hebben, om vervolgens in mijn statistieken te zien dat ik eigenlijk een crap nacht achter de rug had… En hoppa: ik voelde me instantly brak. Ik heb het slaaptracken voorlopig maar even afgezworen. Maar Luna is andere koek, want deze slaaptracker doet véél meer.

luna2

Hoe werkt het?
Luna zit vol sensoren die onder meer je ademhaling, beweging, temperatuur en zelfs gesnurk waarnemen. Via die data trekt de matrashoes zijn conclusies; zo gaat je temperatuur omhoog zodra je lichter slaapt. En dat is het ideale moment om je smartphone een seintje te geven: de wekkerradio kan wel aan. Andersom werkt het ook; als je wekker aan je matras doorgeeft dat het bijna tijd is om wakker te worden, zorgt Luna ervoor dat de temperatuur omhoog gaat: een natuurlijke wekker. Luna kan bovendien ‘praten’ met andere apps. Stel dat je huis al beschikt over slimme sloten, dan kun je via IFTTT door laten geven dat de deuren op slot moeten, zodra je in slaap dommelt. Slimme lampen van (Hue van Philips bijvoorbeeld)? Die kun je ook via je matras laten bedienen: uit als je in slaap valt, aan als je wakker wordt. En in de nabije toekomst kun je ook denken aan je koffieapparaat die alvast bonen gaat malen zodra je met je goede (of verkeerde) been uit bed stapt. Awesome! En het mooie van alles: Luna heeft twee trackingsgebieden, zodat je partner en jij ieder een eigen slaaptreatment krijgen.

Hebben!
Nu de funding al na drie dagen dik in de pocket is, kunnen we er wel vanuit gaan dat Luna er écht komt. Volgens de makers kan de slimme matrashoes vanaf augustus dit jaar verscheept worden. En wat kost dat nou? De early birds hebben hun slag al geslagen, dus de goedkoopste versies zijn al aan je neus voorbij gegaan. Maar je kunt nog steeds backen op Indiegogo en zo je eigen Luna al vanaf 199 dollar scoren (de retailprijs wordt 249 dollar).

You may also like
Koud? Deze armband zorgt dat je weer warm wordt
kino-kledingrobots
Robotica meets fashion: robots die over je kleding kruipen
levis-commuter-x-jacquard-by-google
Kan niet schelen hoe warm het is: deze jas doen we nooit meer uit!
Pilot Realtime vertaler
Met deze wearable kun je een gesprek in elke taal verstaan. Handig!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.