Home > Podcast > Afl.1 | Hackers zijn uit op je telefoonnummer en hoe doet een blinde belastingaangifte?

Afl.1 | Hackers zijn uit op je telefoonnummer en hoe doet een blinde belastingaangifte?

Logo van Techionista - De Podcast

In deze podcast van Techionista praten we over alles wat ons fascineert in de wereld van ICT en technologie. Onze waarde host Vivianne Bendermacher interviewt boeiende studiogasten en geeft antwoord op helpdesk-vragen van luisteraars.

In deze eerste aflevering:
Heb je er ooit al eens bij stilgestaan hoe je als blinde online een nieuwe broek moet kopen? Of hoe je je belastingaangifte doet? Dat was en is vaak nog steeds behoorlijk ingewikkeld. Maar gelukkig is spraaktechnologie aan een serieuze opmars bezig, nu slimme speakers als Google Home steeds meer Nederlandse huishoudens binnendringen. Goed nieuws voor blinden! Maar wat betekent de spraakrevolutie voor doven? Bij ons aan tafel: Ellen Kok; re-integratieconsulent en sinds haar jeugd door medicijngebruik blind, en Eva Westerhoff; webtoegankelijkheidsexpert bij ING en sinds haar jeugd doof.

Verder in de show:
Een tijd geleden kreeg een man, laten we hem Piet noemen (de man in kwestie blijft liever anoniem), een chatverslag in zijn inbox. Het zou een gesprek zijn tussen hem en een helpdeskmedewerker van zijn telecom-provider. Het enige probleem: hij had helemaal niet gechat met zijn telecomprovider. Iemand gaf zich voor hem uit om zo zijn telefoonnummer over te nemen. SIM-swapping noemen we dat. Cybersecurity consultant en ethisch hacker Zawadi Done legt uit wat SIM-swapping precies is, waarom criminelen op je telefoonnummer uit zijn en hoe je je ertegen kunt beschermen.

Ook in deze aflevering:
Een helpdesk-vraag van een wanhopige Beau van Erven Dorens over tweestapsverificatie. Heb je ook een vraag? Stuur ‘m naar Vivianne@techionista.com o.v.v. ‘Techionista Helpdesk’, en wie weet zit jij wel in de volgende show.

Met dank aan: Luuk Ikink voor het inspreken van de tune, Tim Baks voor het vertolken van een SIM-hacker en Salto Amsterdam.

Redactie: Linda Samplonius en Vivianne Bendermacher

Shownotes: 

  • De Nationale Mediawijsheidtest, starring Zawadi Done als hacker
  • De TEDtalk van Eva Westerhoff
  • Weten of je gegevens door een datalek ooit zijn buitgemaakt? Check: haveibeenpwned.comgotcha.pw of maak een account aan op scatteredsecrets.com; dan krijg je meteen een melding als je gegevens ergens opduiken.
  • Het artikel van de onvolprezen techjournalist Daniël Verlaan over SIM-swapping
  • Wil je je tweestapsverificatie via een app laten verlopen? Check dan deze apps eens: Authy en Google Authenticator (voor android of voor Apple)
You may also like
Podcast Cases | CATCH, het gezichtsherkenningssysteem van de politie
Podcast Cases | Hoeveel AI zit er in een glas melk?
Afl.2 | Een psychose via een VR-bril en digitale staartjes na een heftige break-up
Women In Tech Talkshow
Kijk donderdag 12 april naar de live Women in Tech Talkshow van Microsoft en Techionista!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.