Home > Big data > Lokaal is de graal | Column Technisch Weekblad

Lokaal is de graal | Column Technisch Weekblad

lokaal is de graal
E

en van mijn Facebook-‘vrienden’ postte laatst een foto waar ook ondergetekende op stond. Door een combinatie van een totaal misplaatst gevoel voor timing, een wijntje en slechte lichtinval stond ik erop alsof ik net de casting voor de remake van The Exorcist achter de rug had. Wat die vriend vooral hilarisch vond: Facebook zag meteen dat ik het was en kwam subiet met de suggestie mij te taggen. Wat de vriend in kwestie uiteraard onmiddellijk deed.

DeepFace heet het algoritme dat daarvoor verantwoordelijk is. Het is een zogenoemd deep learning-systeem dat niet een door de mens geprogrammeerd eindresultaat kent, maar zichzelf juist slimmer maakt. Dat doet ie door een stortvloed aan data (onze selfies bijvoorbeeld) te analyseren. Needless to say: al die data woont in de cloud.

Naast DeepFace zijn er nog veel meer voorbeelden van zelflerende algoritmes: Googles zoekmachine bijvoorbeeld. Maar ook Apples virtuele assistent Siri, of Baxter, de robot die zichzelf leerde koken door waanzinnig veel YouTube-filmpjes te kijken. Maar het mooiste voorbeeld blijft natuurlijk Watson van IBM: de supercomputer die zichzelf zo hard trainde dat hij de mens versloeg in een potje Jeopardy.

Het idee is steeds hetzelfde: een systeem analyseert waanzinnig veel data in een cloud en wordt daar zelf slimmer van. Maar met de opkomst van the Internet of Things, waarbij zo’n beetje élk apparaat data verzamelt, is de cloud niet meer per se de fijnste plek om alles op te slaan en te analyseren. Stel dat je een beveiligingscamera in je huis hebt hangen. In 99 procent van de gevallen ziet ie waarschijnlijk niets bijzonders. Volstrekt onnodig om die beelden steeds te uploaden naar een cloud om ze daar te analyseren en weer terug te gaan naar het apparaat met de conclusie: hé, er is hier niets te zien. Dat kan beter lokaal gebeuren. Dan heb je geen internetverbinding nodig, geen bandbreedte én voorkom je dat het internet langzaam dichtslibt met onnodig veel data. Dus, waarde lezer, gaan we weer decentraal. De cloud is niet meer heilig: lokaal is de graal.

Maar het wordt nog mooier, want stel nou dat je lokaal ook deep learning-systemen krijgt. Oftewel: een mobieltje dat leert van de wereld om jóu heen. Ook offline. Dat niet uitgaat van gemiddelden, zoals in de cloud, maar alleen van jou. Door wat ie ziet door jouw lens en hoort door jouw microfoon. Je eigen supercomputer, die weet wat je wilt nog voor je dat zelf weet.

Die komt er. Want Google is vorige week in zee gegaan met Movidius, een chipfabrikant die de chips levert om precies dat mogelijk te maken. Zo’n mobieltje uploadt vers vergaarde kennis naar de cloud, waar een zelflerend systeem zich erover buigt, wat leidt tot nieuwe inzichten, wat weer lokaal wordt verspreid, waar verder wordt geleerd, geupload, geanalyseerd en dan… Dan is de singulariteit nabij.

Deze column verscheen eerder in Technisch Weekblad.
You may also like
Gaat Google censureren?
Komt Google met gecensureerde versie voor China?
artist impression van een oogscan
Met een oogscan de kans op een hartaanval bepalen? Google bewijst dat ’t kan
Google komt met depressie-test
Diversiteit
Google, Uber en meer diversiteit in de techscene | Techionista op BNR

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.