Home > Coolness > Share my Day in Tech laat leerkracht in spe zelf zien wat werken in de techsector is

Share my Day in Tech laat leerkracht in spe zelf zien wat werken in de techsector is

Fabriekshal

Wie meiden wil inspireren om een techberoep te kiezen, moet daar natuurlijk wel zelf een beeld bij hebben. Dus laat het initiatief Share my Day in Tech toekomstige leerkrachten kennismaken met vrouwelijke rolmodellen in de techsector. Zoals Techionista’s Nicoline, Design Engineer bij machinebouwbedrijf Meyn. Deze week ontving zij op haar werk drie pabostudenten. Een verslag!

We hebben het er vaak over bij Techionista: hoe belangrijk vrouwelijke rolmodellen zijn in de techsector. Deze zomer hadden we er nog een super inspirerend gesprek over met Sarah Leary van NextDoor. Dus toen ‘Share my Day in Tech’ vrouwelijke techprofessionals zocht om hun werk(plek) te laten zien aan toekomstige leerkrachten, zei ik meteen ja.

Waarom is dit zo belangrijk?

In je carrièrekeuze word je al jong beïnvloed door rolmodellen: door je ouders natuurlijk, en je leraren. Nu is de gemiddelde basisschooldocent een vrouw met – helaas – weinig interesse in techniek. Hoe kan zij daar dan enthousiast over zijn naar haar leerlingen?! Precies! De oplossing: pabostudenten mee laten lopen met vrouwen uit techbedrijven, onder het motto: Share my Day in Tech. Zo gaat er voor de leerkrachten in spe een wereld open (letterlijk: je loopt immers niet zomaar per ongeluk een fabriek, robotlab of datacenter binnen). Ze krijgen een beter beeld van werken in de techniek, voorbij de bekende stereotypes. En dat helpt hen weer bij hun toekomstige lessen Wetenschap & Techniek.

Schetsen van een designengineer

Mijn dag in Tech

“Ehm… iets met machines denk ik?”, zeggen mijn drie pabostudenten als ik ze vraag wat ze denken dat ik als machineontwerper doe. “Metaal of zo”, mompelen ze nog (de meeloopdag blijkt niet overbodig). Het ontwerpproces, 3D-modelleren, computersimulaties maken, technische productietekeningen maken… alles is nieuw voor de meiden, maar ze worden steeds enthousiaster: “Wauw, ik wist niet dat er zoveel bij kwam kijken!” En: “Wat is dit eigenlijk een creatief beroep!” On tour door de fabriekshal, waar we ruwe materialen stap voor stap zien veranderen in compleet geassembleerde machines, worden we regelmatig nagestaard – er komt hier niet vaak een groepje vrouwen langs. Maar mijn collega’s laten mijn gasten ook graag zien hoe ze lassen, draaien en machines testen.

Drie nieuwe techambassadeurs

Na afloop zitten de studenten vol ideeën voor hun lessen Wetenschap & Techniek, en is het gebrek aan vrouwen in tech hen – met al die starende ogen in de fabriek – meer dan duidelijk. “Daar gaan we wat aan doen!”, zeggen ze strijdlustig. Fijn: we hebben er drie techambassadeurs bij. Ook al weten we pas over vijftien jaar of basisschoolmeisjes van nu dankzij initiatieven als ‘Share my Day in Tech’ echt vaker in de techniek gaan werken, hier worden we bij Techionista alvast vrolijk van. En wat mij betreft zouden dit soort meeloopdagen ook georganiseerd mogen worden voor vrouwen die een carrièreswitch naar de techniek willen maken. Als je zelf bij een techbedrijf kunt meelopen weet je veel beter of het wat voor je is. Ik zeg: kom maar op met al die vrouwen!

Meer info bij de VHTO en bij TechniekTalent.nu
You may also like
Techionista Vivianne op Radio4 over waterstofauto’s en breincapaciteit

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.