Home > Advertorial > Later als ik groot ben, wil ik UX-Designer worden

Later als ik groot ben, wil ik UX-Designer worden

Dat je om werkzaam te zijn in de wereld van ICT nog geen hardcore techie hoeft te zijn, bewijst I-Chu Liao. Als UX-designer bij Avanade bevindt zij zich op het snijvlak van technologie en psychologie. Een gesprek over koffie, chatbots, vormgeving en bovenal creativiteit.

UX-design staat voor User Experience Design. Dit betekent in het kort dat I-Chu ervoor zorgt dat de technologische oplossingen die Avanade ontwikkelt prettig zijn in het gebruik. “Leest iemand nog weleens een handleiding? Nee toch?!” legt I-Chu uit. “Je wil een app meteen kunnen gebruiken en tijdens het gebruik leren kennen en begrijpen.” Het is I-Chu’s taak om ervoor te zorgen dat een applicatie of andere technologische oplossing aan dat gebruiksgemak voldoet. En daar komt veel meer bij kijken dan ik me ooit had kunnen voorstellen.

Van vormgeving tot functionaliteit

Volgens I-Chu is een succesvol product een universeel product. “Een oudere dame die weinig ervaring heeft met moderne technologie moet een app net zo prettig ervaren als een jonge vrouw die al jaren optimaal gebruik maakt van de slimme opties van haar telefoon,” legt de UX-designer uit. En dat gaat om meer dan een goede en begrijpelijke functionaliteit. Denk aan het icoontje van een app, het lettertype van een lange tekst op een website, of de achtergrondkleur; en dat is slechts de vormgeving. Door na te denken over alle facetten, van vormgeving tot functionaliteit, moet de interactie tussen gebruiker en app optimaal zijn. “Het gaat dan ook om veel meer dan simpelweg de interactie met je beeldscherm”, legt I-Chu uit.

“Denk bijvoorbeeld ook aan de vloer waar je op loopt en de schoenen die je draagt. Het geluid dat je hakken maken zodra ze de vloer raken. Ook dat is een vorm van interactie.” Haar werk beperkt zich dan ook niet tot het digitale aspect. Feitelijk is ze psycholoog, onderzoeker, marketeer en creatieveling in één. Het is haar taak om zich op alle manieren te verplaatsen in de gebruiker. Dit kan door gesprekken te voeren met die gebruikers, door onderzoek te doen of door gebruikers te bestuderen, of door simpelweg de applicatie zelf steeds weer uit te proberen.

Chatbots met koffie

Een mooi voorbeeld van de veelzijdigheid van I-Chu’s werk is een opdracht die ze deed voor Avanade zelf. Er moest een beursstand komen waarbij potentiële klanten tijdens een korte ervaring direct een beeld krijgen van wat Avanade kan en doet: het ontwikkelen van gepersonaliseerde technologische oplossingen. De ontwikkeling van die stand begon met een simpel idee: “Iedereen op zo’n beurs wil een goede kop koffie,” vertelt I-Chu lachend. Dat klinkt weinig innovatief, maar dan ken je I-Chu nog niet. Zij wist namelijk, samen met haar team, van deze basisbehoefte een interactieve ervaring te maken: een chatbot in een spiegel die op basis van gezichtsherkenning mensen persoonlijk aansprak en een kopje koffie aanbood. UX-design in volle glorie!

De volgende stap is van zo’n idee een werkende feature te maken. Het bouwen en programmeren van de spiegel doen de back-end developers en andere tech-toppers uit I-Chu’s team. Maar dat betekent niet dat haar werk stopt bij het neerleggen van dit gave plan. “Die chatbot moet interacteren met de bezoeker. Hiervoor ontwikkel ik vervolgens alle passende gespreksscenario’s binnen de gestelde projectvereisten. En ik blijf bij het hele proces betrokken.” Want naast scripts voor de chatbot, ontwerpt I-Chu ook de fysieke ruimte, bepaalt ze waar op de stand de spiegel precies moet komen te staan om zoveel mogelijk mensen te bereiken en denkt ze mee over de vormgeving van de stand zelf. Al met al is I-Chu verantwoordelijk voor de gehele creatieve en inhoudelijke invulling van een applicatie en de vertaling van het menselijk gedrag daaromheen. “Als UX-designer hoef je niet zelf te kunnen coderen, maar je moet natuurlijk wel affiniteit met technologie hebben.” Want boven alles is I-Chu misschien wel vertaler: van de wens van de klant naar het technische team en vervolgens van applicatie naar gebruiker.

Een veelzijdige en vooral gave baan dus. Waarin creativiteit, menselijkheid en techniek op een waanzinnige manier samenkomen. Voor iemand zoals I-Chu, die zichzelf trots als nerd omschrijft maar bovenal juist gefascineerd is door menselijk gedrag, een perfecte functie. Het is dat ik nu al een hele leuke baan heb, maar later… word ik misschien wel UX-designer.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.