Home > Apps > KPN en Veilig Verkeer Nederland komen met Smartlock voor je fiets

KPN en Veilig Verkeer Nederland komen met Smartlock voor je fiets

Het gebruiken van je smartphone in het verkeer is verboden; je kunt er dan ook een flinke boete voor krijgen. Maar ondanks dit soort maatregelen stijgt het aantal verkeersslachtoffers in Nederland de laatste jaren weer. Tijd voor actie dus! Daarom heeft KPN samen met Veilig Verkeer Nederland een smartlock ontwikkeld: een fietsslot dat bellen en appen onmogelijk maakt tijdens het fietsen.

Het idee achter de smartlock is simpel: als je fiets op slot staat, kun je je smartphone gebruiken en als ie van het slot is, dus niet. Als het slot open is, wordt telefoon- en dataverkeer door KPN geblokkeerd. Uiteraard kun je wel gewoon 112 bellen als dat nodig is. Maar dat was het dan ook: geen appjes meer, geen telefoontjes, geen social media. Niks. Helemaal niks.

Deze zomer al wordt het slot getest en als alles goed gaat, wordt hij voor iedereen beschikbaar. Met het slot richten KPN en VVN zich vooral op kinderen en jongeren, want zij zijn het meest kwetsbaar in het verkeer en moeten dus beschermd worden. Zeker als je bedenkt dat 1 op de 5 ongelukken onder kinderen en jongeren veroorzaakt wordt door een smartphone.

De app komt in eerste instantie alleen beschikbaar voor Android gebruikers, maar als het een succes blijkt te zijn, zal de iPhone ongetwijfeld snel volgen. De kosten: ongeveer 100,- euro. En voor dat geld ben je meteen van een ander probleem af: zoekgeraakte sleutels. Dat kan namelijk niet meer, want het slot opent met de bijbehorende app. Persoonlijk vind ik het echt een goede ontwikkeling dat technologie ons tegen onszelf in bescherming neemt. En dan vooral de groep die het gevaar (nog) niet ziet.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.