Home > Apps > Komt Google met gecensureerde versie voor China?

Komt Google met gecensureerde versie voor China?

Gaat Google censureren?

Dat China niet internets grootste vriend is, weten we natuurlijk al langer. Websites en apps als Facebook, Instagram en zelfs Whatsapp zijn niet of nauwelijks toegankelijk in het nog steeds zeer communistische land. Maar volgens een klokkenluider maakt Google nu vriendjes met de Chinezen en gaat daar naar verluidt binnenkort live. Wel met de nodige beperkingen uiteraard… Vindt de techgigant censuur dan nu ineens wel oké?

Een anonieme bron heeft website The Intercept inzage gegeven in vertrouwelijke documenten van Google. Hieruit blijkt dat het bedrijf, onder de codenaam Dragon Fly, al ruim een jaar aan een speciale app werkt voor de Chinese markt. Met die app krijgen gebruikers toegang tot alle zoekfuncties van Google. Al zouden de te vinden resultaten wel zeer beperkt worden. Zoektermen die te maken hebben met mensenrechten, democratie, religie en vreedzaam protest komen op een zwarte lijst te staan. De app zou al aan de Chinese overheid zijn gepresenteerd.

The Great Firewall

Hoewel China niet alleen qua bevolkingsaantal, maar ook op technologisch gebied de wereld steeds verder verovert, is internet in het land maar zeer beperkt toegankelijk. Even een selfie maken op het Plein van de Hemelse Vrede en deze delen met je vrienden is er echt niet bij. Ze zijn in het communistische land sowieso geen groot fan van vrijheid van meningsuiting en een breed historisch bewustzijn.

Onder de veelzeggende naam ‘The Great Firewall’ worden de moderne Hunnen buiten de landsgrenzen gehouden. Facebook, Instagram en Twitter zijn niet of beperkt toegankelijk in het land. Websites en artikelen over thema’s als seksualiteit, vrijheid van meningsuiting of het Tiananmenprotest uit 1989, worden vakkundig uit de lucht gehouden door de technologische versie van de Grote Muur. Websites van westerse media worden gecensureerd en wee je gebeente als je op zoek gaat naar George Orwells 1984 of Animal Farm.

Gefilterde zoekresultaten

De app die Google nu voor de Chinese markt zou ontwikkelen, herkent en filtert ‘gevoelige content’ die normaliter door de Great Firewall zou worden onderschept. Hierdoor kan het dus zijn dat je bij bepaalde zoektermen een beperkte lijst of zelfs geen resultaten zal zien. Volgens de anonieme bron is Google dan wel weer eerlijk over tegen zijn toekomstige Chinese gebruikers. Indien er resultaten zijn gefilterd krijg je namelijk de mededeling dat ‘mogelijk sommige resultaten verwijderd zijn, wegens wettelijke voorschriften’. Fijn, dat is dan tenminste duidelijk.

De anonieme Google-medewerker is naar The Intercept gestapt, omdat hij of zij zich grote zorgen maakt over de richting die het bedrijf hiermee inslaat. “Ik ben tegen bedrijven en overheden die samenwerken om de bevolking te onderdrukken,” laat de bron weten. Daarbij vraagt deze medewerker zich af of er met dit besluit een precedent zal worden geschept voor andere landen.

Geen commentaar

Wanneer de app daadwerkelijk live zal gaan, is niet bekend. Techionista vroeg Google om een reactie. Een woordvoerder laat weten: “We bieden een aantal mobiele apps aan in China, zoals Google Translate en (de bestandsbeheerder, red.) Files Go; we helpen Chinese developers, en we hebben significante investeringen gedaan in Chinese bedrijven zoals JD.com. Maar we gaan niet in op speculaties over toekomstige plannen.” Zou het dan toch..?

Bron: The Intercept
You may also like
graphic van vrouwelijk persoon met gezichtherkenning
Google verwijdert genderlabels uit beeldherkenningssoftware om vooroordelen te vermijden
artist impression van een oogscan
Met een oogscan de kans op een hartaanval bepalen? Google bewijst dat ’t kan
Google komt met depressie-test
Diversiteit
Google, Uber en meer diversiteit in de techscene | Techionista op BNR

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.