Home > Robotics > Killerrobots voor het goede doel

Killerrobots voor het goede doel

De rangerbot van de Queensland University of Technology

Vandaag las ik dit artikel over drones die moeten gaan helpen om het Great Barrier Reef te herstellen en gezond te houden. Dat klinkt hoopgevend, maar het feit dat deze robots zelfstandig beslissen over leven en dood is ook wel een beetje creepy.

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld; zo groot dat je het zelfs vanuit de ruimte nog kunt zien liggen. Het koraalrif is niet alleen mega, ook de diversiteit aan zeeleven is uniek. Helaas is het rif niet alleen beroemd vanwege zijn grootte en het aantal soorten visjes dat er rond zwemt. Het Great Barrier Reef wordt namelijk al jaren met uitsterven bedreigd. Door klimaatverandering en een falend milieubeleid sterft het koraal langzaam af en verdwijnen steeds meer unieke soorten uit de omgeving.

Maar behalve de ongein die de mens soms met deze aarde uithaalt, heeft het rif ook een vijand die zélf diep in de zee woont: de zogenoemde doornenkroon. Deze stekelige zeester is namelijk dol op koraal. En dan bedoelen we niet als buren. Nee, de doornenkroon eet het.

Tijd voor een killer robot

Door de snel veranderende leefomgeving in het Great Barrier Reef neemt de populatie doornenkronen in rap tempo toe en dus automatisch de hoeveelheid koraal af. En daar moet de zogenoemde RangerBot nu wat aan gaan doen.
De knalgele drone herkent de vervelende zeesterren en injecteert ze vervolgens met een chemisch goedje waardoor ze sterven. Daarbij is de bot uitgerust met allerlei meetapparatuur die data verzameld over de toestand van het prachtige koraalrif. Twee vliegen in een klap zou je zeggen.

Robot Apocalyps

Toch weet ik niet zeker of ik sta te juichen bij deze ontwikkeling. Want een robot die zelfstandig beslist over leven en dood, of dat nu van zeesterren in een oceaan ver weg is of niet, roept bij mij ook meteen beelden op uit The Matrix, I Robot, en Blade Runner… Nu ben ik niet direct bang voor een technologische Apocalyps waarbij AI een eind gaat maken aan de mensheid, maar soms gaat de ontwikkeling zelfs deze geek net iets te snel. Eerder dit jaar werd een universiteit uit Zuid-Korea nog geboycot door onderzoekers, omdat ze samen met defensie werkte aan autonome wapens; wapens die dus zelf moeten gaan bepalen of ze schieten of niet.

Het Amerikaanse bedrijf DARPA Robotics – je weet wel, de mensen aan wie we het klassieke uncanny valley-voorbeeld hebben te danken – ligt al langer onder vuur vanwege hun samenwerking met het leger. Ook zij zouden robots ontwikkelen die meer kunnen dan alleen je bepakking dragen. Over het geheel genomen neemt de toepassing van robots in het dagelijks leven toe en dus ook bij defensie.

Net als in de film

Natuurlijk is het niet alleen maar bar en boos in de wereld van robotica en AI. De wetenschappers achter de RangerBot hebben immers de beste intenties met hun technologische hoogstandje. Robots doen bijvoorbeeld ook al een tijdje bijzonder goed werk in de zorg.

En er zijn gelukkig ook onderzoekers die, net als ik, te veel (of precies genoeg) Apocalyptische science-fiction films kijken. Want vorig jaar ontmoette ik Nell Watson. Een ingenieur die samen met een team wetenschappers werkt aan de socialisering van AI. Precies om te voorkomen dat robots uiteindelijk besluiten dat ze best een kans maken op ‘world domination’. Onder de noemer EthicsNet wordt er druk gewerkt aan technieken om robots een ethisch besef mee te geven. Zodat onze robots, waar ze ook ingezet gaan worden, straks meer weg hebben van C-3PO en Big Hero 6, dan van de Terminator of Megatron. En dat klinkt toch helemaal zo slecht nog niet.

<h6>Foto: Queensland University of Technology</h6>

You may also like
passagiersdrone Dubai
In Dubai kun je binnenkort een taxiritje in een drone maken
Hebben! AirSelfie: de mini-drone voor al je selfies
niveadrone
Campagne van Nivea: een drone die zonnebrandcrème poept
drone pakketdienst
Hoe drones de wereld van thuisbezorgen veranderen

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.