Home > AI > Kan data science helpen het coronavirus te beteugelen?

Kan data science helpen het coronavirus te beteugelen?

Artist impression van het Coronavirus

Het in kaart brengen van risicogebieden voor een uitbraak van het coronavirus is van cruciaal belang om de juiste maatregelen te kunnen treffen. Data science speelt hierin een grote rol.

Op 9 januari waarschuwde de World Health Organisation voor de uitbraak van een virus in de Chinese stad Wuhan. Negen dagen eerder al informeerde het Canadese bedrijf BlueDot zijn klanten over deze uitbraak.

Hoe kon BlueDot zo vroeg waarschuwen? Het Canadese bedrijf gebruikt data om publieke gezondheidsrisico’s te monitoren. Met behulp van artificiële intelligentie (AI) doorzoekt het bedrijf gigantische hoeveelheden nieuwsberichten in allerlei talen, meldingen van ziektes onder dieren en statements van officiële instanties. Algoritmes weten nuttige informatie uit deze brij aan data te filteren. Zo zagen ze al in een vroeg stadium wat er aan de hand was.

Correcte voorspellingen

En daar stopte het niet. BlueDot richt zich ook op het monitoren en voorspellen van de verspreiding van virussen. Aan de hand van gegevens over onder andere vliegverkeer, lokale temperatuur- en klimaatgegevens en bevolkingsdichtheden brengt het in kaart waar het risico op een uitbraak groot is. Zo willen ze zorgen dat plaatselijke instanties zich terdege kunnen voorbereiden op een eventuele uitbraak.

Zo voorspelde het bedrijf correct dat het virus vlot zou overspringen naar Bangkok, Seoul, Taipei en Tokyo, meldt Wired. Dit is niet de eerste keer dat BlueDot in de belangstelling staat. Zo wist het bedrijf in 2016 lang van te voren te voorspellen dat het Zikavirus naar Zuid-Florida zou overspringen.

Op basis van luchtvaartdata in de periode rondom Chinees Nieuwjaar in eerdere jaren bracht BlueDot risicogebieden in China in kaart. Dat deden ze samen met onderzoekers van onder andere de University of Southampton. Beeld: University of Southampton

Voorzorgsmaatregelen treffen

BlueDot is niet de enige organisatie die zich inspant om met behulp van AI de gezondheidszorg te helpen. AI wordt wereldwijd steeds belangrijker bij het monitoren van publieke gezondheidsrisico’s. Er zijn gigantische hoeveelheden data beschikbaar, maar als mensen die allemaal zouden moeten doorzoeken, kost dat eenvoudigweg veel te veel tijd. Het snel in kaart brengen van risicogebieden is van groot belang. Zo kunnen instanties ter plaatse voorzorgsmaatregelen treffen. Denk aan het zorgen voor genoeg ziekenhuiscapaciteit, het beschikbaar stellen van tests en beschermende kleding, en het informeren van reizigers.

Ook wereldwijd brachten de onderzoekers in kaart welke steden veel reizigers vanuit hoge-risico-gebieden in China ontvangen. Beeld: University of Southampton

Blind vertrouwen

Toch is blind vertrouwen op de voorspellingen van AI niet zo’n goed idee. Algoritmes kunnen soms patronen ontdekken waardoor ze bevooroordeeld raken over groepen mensen. Het klakkeloos overnemen van resultaten kan ertoe leiden dat gebieden voor niks worden afgesloten van de buitenwereld, met alle sociale en economische gevolgen van dien.

Daarom worden de uitkomsten altijd gecontroleerd en geïnterpreteerd door mensen. Zo checken bij BlueDot epidemiologen of de resultaten die de algoritmes uitspuwen logisch zijn vanuit wetenschappelijk standpunt. Daarna trekken ze pas aan de alarmbel bij regeringen, bedrijven en publieke gezondheidsorganisaties.

Beeld: CDC/ Alissa Eckert, MS
Bronnen: Worldpop.org, SciTech Daily, Statnews, Wired, Vox

You may also like
Podcast Cases | CATCH, het gezichtsherkenningssysteem van de politie
Data Science, hét beroep voor de toekomst. Maar wat is het?
Podcast Cases | Hoeveel AI zit er in een glas melk?
Vrouw achter laptop kijkt peinzend voor zich uit.
Toe aan iets nieuws? Laat je door Techionista en Microsoft opleiden tot data scientist!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.