Home > Devices > Jaguar Land Rover ontwikkelt autostoel die je moet wijsmaken dat je wandelt

Jaguar Land Rover ontwikkelt autostoel die je moet wijsmaken dat je wandelt

Bewegende Stoel

Langdurig zitten is slecht voor je, daarom komt Jaguar Land Rover met een autostoel die een loopbeweging simuleert. Kan deze stoel ons beschermen tegen alle gezondheidsrisico’s van een zittende leefstijl?

Jaguar Land Rover is naar eigen zeggen erg begaan met de gezondheid van zijn klanten. Vandaar dat ze in hun onderzoeksafdeling artsen hebben meedraaien die hun auto’s zo gezond mogelijk proberen te maken. Die weten natuurlijk maar al te goed dat langdurig zitten funest is voor lijf en leden. Toch willen ze je niet de auto uitkrijgen. Vandaar hun nieuwste troef: ze maken je lichaam wijs dat je heerlijk aan het wandelen bent, terwijl de A1 onder je luie achterwerk door raast. Of, misschien realistischer, terwijl je in de file in slakkengang achter je voorganger aan tuft.

Op en neer

Om je lichaam wijs te maken dat je wel degelijk in beweging bent, ontwerpt Jaguar een speciale autostoel. Actuatoren in het schuim onder je zitvlak passen constant de vorm van de stoel aan, zodat je heupen om beurten een klein beetje op en neer bewegen. Zo simuleert de stoel een wandelritme.

Dankzij de ‘autostoel van de toekomst’ houd je soepele heupjes tijdens het rijden. Video: Jaguar Land Rover.

Kan een stoel je lichaam op deze manier echt laten geloven dat je aan het lopen bent? Die vraag stellen we aan Jaap van Dieën, hoogleraar biomechanica aan de VU Amsterdam. Volgens hem is dat maar de vraag. “Er zijn natuurlijk allerlei andere effecten van lopen die hiermee niet gesimuleerd worden. Als je loopt, gaat je hartslag bijvoorbeeld omhoog en neemt de doorbloeding van je benen toe. Ook neuraal gebeurt er veel meer tijdens echt lopen. Voor de balanscontrole gebruik je informatie van je evenwichtsorgaan en je ogen. Die informatie is heel anders als je in een auto zit.”

Draaiende wervelkolom

Toch kan Van Dieën zich wel positieve gezondheidseffecten voorstellen, met name op de wervelkolom. “Het is bekend dat langdurig zitten rugpijn kan verergeren. Beweging kan daartegen helpen.” Met dit in het achterhoofd ontwikkelden de Nederlandse vader en zoon Van Deursen, huisarts en werktuigbouwkundige, zo’n twintig jaar geleden al stoelen die met beweging rugpijn moesten tegengaan.

“Zij richtten zich op de roterende beweging van de wervelkolom”, vertelt Van Dieën. “Als je loopt, draait je bekken meer dan je bovenlichaam. Dat levert een draaiing in de wervelkolom op. Die herhaaldelijke draaiing zou de gezondheid van de tussenwervelschijven, de verbindingen tussen de rugwervels, kunnen verbeteren.”

“De stoel van Jaguar Land Rover lijkt vooral het bekken te kantelen, maar de draaibeweging zie ik niet terug”, aldus Van Dieën. “Beweging kan wel iets gunstigs doen, maar of ze de goeie bewegingsrichting hebben gekozen is de vraag.”

Bronnen: Jaguar Land Rover, NCBI

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.