Home > Wearables > In Zweden kan ‘t al: inchecken in het OV met een onderhuidse chip

In Zweden kan ‘t al: inchecken in het OV met een onderhuidse chip

Vrouw trein

Als je ’s ochtends over het station raast met in de ene hand je tas en in de andere je geliefde koffie, dan kom je soms nét een hand tekort om je OV-kaart uit de chaos van je tas op te diepen. In Zweden snappen ze dit heel goed en zijn ze bezig met een test om passagiers in te laten checken met een onderhuidse chip.

Dat ze in Zweden meer kunnen dan gehaktballetjes en Billy-boekenkasten maken, bewijst OV-bedrijf SJ door als eerste ter wereld een grote proef te starten met onderhuidse OV-chips. Een aantal weken geleden startte de proef waarbij zo’n honderd mensen zich laten injecteren met een chip ter grootte van een rijstkorrel in speciale piercingshops.

De chip werkt door middel van Near Field Communication (NFC), een technologie die ervoor zorgt dat gegevens kunnen worden uitgewisseld met apparaten die zich op korte afstand bevinden. Deze chips zitten bijvoorbeeld ook in bankpassen waarmee je contactloos kunt betalen. De deelnemers aan de proef koppelen gegevens over hun treinabonnement aan de chip via een online account, en hebben hun instapbewijs zo (letterlijk) altijd bij de hand. Het Zweedse vervoersbedrijf leest vanaf de chip enkel de gegevens over het treinabonnement uit en kan onmogelijk andere data zoals de locatiehistorie van passagiers zien, schrijft de Volkskrant. Wel zo fijn voor de privacy van de deelnemers.

Ik ben benieuwd of we een dergelijke proef ook op korte termijn in Nederland kunnen verwachten, of dat wij toch stiekem nog even afwachten. Hoewel het me heel handig lijkt om nooit meer naar je pasjes te hoeven zoeken, zou ik persoonlijk niet staan te springen om een chip te laten injecteren. Doe mij dan maar slimme accessoires zoals de ring van Kerv, waarmee ABN Amro vanaf eind dit jaar een proef gaat doen met betalingen. Handig, niet creepy én een extra sieraad is nooit verkeerd.

1 Response

  1. Connie

    Dit lijkt me toch zo prettig om ‘s aan mee te doen in Nederland! De chip heb ik al, hoewel er waarschijnlijk wel een nieuwe in moet voor aangepaste (lees: betere) technologie. Ik ben al vanaf november 2014 gechipt en had de stille hoop dat het in 2015 mogelijk zou gaan worden om betaalmethodieken op de chip te plaatsen. Helaas. Het gaat hier niet zo snel. Die ring vind ik zelf trouwens helemaal niets. Onhandig, te groot, mega herkenbaar (‘neem mij, neem mij, ik heb saldo!’) en bovendien: wéér een ander systeem. Dus dan toch op zoek naar een bank die het aan zou durven met de chip. Of dat hier in Nederland kan? Je weet het antwoord al bij het stellen van de vraag. #not

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.