Home > Apps > In gesprek met Silicon Valley-topvrouw Sarah Leary: “Open up the mystery of tech”

In gesprek met Silicon Valley-topvrouw Sarah Leary: “Open up the mystery of tech”

Sarah Leary

Een aantal jaar geleden begon Sarah Leary samen met twee partners startup Nextdoor. Nextdoor is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 170 medewerkers in Silicon Valley en een kantoor hier in Amsterdam. In Amerika is het sociale netwerk voor buurtgenoten razend populair en ook hier in Nederland gebruiken steeds meer buurten de website en app. Vorige week sprak Leary, Co-founder en VP of Marketing and Operations van Nextdoor, tijdens The Next Women in Amsterdam en Techionista kreeg de kans haar te interviewen. Een gesprek met een topvrouw uit Silicon Valley.

 

Waren er vrouwelijke rolmodellen die jou tijdens je carrière inspireerden?

“Ik ben mijn carrière begonnen bij Microsoft waar ik werd aangenomen door Melinda Gates (de vrouw van Bill Gates, red.). Naast Melinda Gates heb ik eigenlijk altijd veel vrouwelijke mentoren gehad die me inspireerden als vrouw in de tech-industrie. Het geeft je de zekerheid om door te zetten en je niet de vreemde eend in de bijt te voelen. ‘Meer rolmodellen’ is ook absoluut de nummer 1 om meer vrouwen in tech te krijgen!”

Werken er veel vrouwen bij jullie?

“De helft van onze medewerkers is vrouw.”

Waarom is het zo belangrijk dat die genderdiversiteit er is?

“Bij ons heeft de balans op de werkvloer ons al vanaf het begin geholpen om zo groot te worden. De gebruikersgroep van Nextdoor is namelijk heel breed en om goed te kunnen inspelen op hun verschillende behoeften is een divers team heel belangrijk. Voor goed ontworpen user interfaces bijvoorbeeld, en de gebruiksvriendelijkheid. Opeens gaat het niet meer om het puur technisch realiseren van de website of app, maar om allerlei menselijke en sociale kanten.”

Waar moeten we volgens jou beginnen om meer meiden en vrouwen enthousiast te maken voor (een carrière in) tech?

“Het begint eigenlijk al bij de term ‘tech’. Veel meiden realiseren zich niet dat ‘tech’ van alles inhoudt: van raketten en printplaten, tot Instagram en gamen.”

“Open up the mystery of tech and allow more people to have access to see the cool stuff that is being built”

Maar hoe ga je van awareness naar actie?

“Meiden moeten zien én zelf doen om te ervaren wat tech allemaal inhoudt. Zo zijn er de afgelopen jaren in San Francisco meerdere Maker Labs opgericht waar meiden van alle leeftijden via school van alles kunnen maken. Zo neem je al jong het stigma weg dat tech alleen voor jongens zou zijn. Verder is het ook belangrijk om niet bang te zijn en altijd open te staan om nieuwe dingen te leren. Al na één dag leren coden is de wereld van tech niet meer zo’n groot mysterie.”

Daar weten wij bij Techionista ook alles van inderdaad. Onze one day coding classes zijn precies met dit idee opgericht!

“In de VS zijn ook veel Techionista-like initiatieven, zoals Girls Who Code. Het is belangrijk om open te staan voor nieuwe dingen, gewoon door te gaan en te leren van je fouten. Dat is precies waar Nextdoor ook groot van is geworden!”

Heb je nog een tip voor alle toekomstige Techionista’s?

“Tech is de toekomst! Dus ook al denk je: ‘hardcore tech is niets voor mij’; laat je verleiden door de menselijke of creatieve kanten ervan en de impact die je kunt maken. Het is gewoon heel erg leuk!”

We couldn’t agree more! Vol inspiratie fietsten we na afloop naar huis. Met meer enthousiaste vrouwelijke rolmodellen als Sarah Leary die de leuke en uitdagende kanten van tech zichtbaar maken, wil toch iedereen, man en vrouw, een carrière in tech?!

You may also like
Mensen wachten in een rij
Start-up iQueue laat iemand anders voor je in de rij staan
Techionista-tip: het werk van fotograaf Laura Morton

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.