Home > Auto's > In de (zuurkool)shit | Column Technisch Weekblad

In de (zuurkool)shit | Column Technisch Weekblad

Koeën stoten methaan uit

V

ergeet je dikke Jeep of die rookpluimen uitstotende oldtimer: koeien, die zijn pas slecht. Want die beesten hebben de neiging winden te laten dat het een lieve lust is. En… ze boeren. Met al die zure oprispingen zijn de dieren verantwoordelijk voor 37 % van de wereldwijde methaanproductie. En methaan, waarde lezer, is als broeikasgas ongeveer 25 keer zo krachtig als koolstofdioxide.

Ja, CO2 is een probleem, maar ook zonder vieze dieselbakken, zitten we in de shit. Letterlijk: door die herkauwers. Gelukkig kunnen we aan shit iets doen. Zonder chemicaliën, maar hartstikke organisch.

Hoe dan? Eén woord: zuurkool. Of Sauerkraut, zoals organische boer Thomas Rippel me onlangs in Barcelona toevertrouwde. De Oostenrijker was net als ik op uitnodiging van Mazda in Spanje. Want het Japanse automerk vindt hem inspirerend. Niet omdat de beste man nou zo’n Mazda-fan is (hij rijdt zelf Land Rover). Maar omdat hij net als Mazda out of the box denkt en probeert uitstoot terug te dringen. Het Japanse automerk focust zich daarbij op de uitlaat van hun bolides; Rippel op de uitlaat van, nou ja… koeien dus.

Zijn idee is even simpel als briljant. Wij mensen houden inmiddels zoveel vee, dat er sprake is van een overschot aan stront op onze blauwe knikker. Koeien staan al lang niet meer gezellig in de wei, maar hangen rond in megastallen. Alle mest die ze daar produceren, kunnen we niet onmiddellijk verwerken op onze akkers. Dus slaan we de mest op in enorme gierputten. Maar na een tijdje gaat die opgeslagen mest rotten. Er komt ammoniak vrij, dat vervolgens vervliegt in de atmosfeer en zure regen veroorzaakt. En je voelt ‘m al aankomen: eenmaal op het land vormt de halfrotte mestlaag een prima bron voor broeikasgas methaan. Dat moest anders, vond Rippel.

Waarschijnlijk geïnspireerd door een aardige slemppartij tijdens het Oktoberfest zag hij het licht: zuurkool. Want hoelang je zuurkool ook bewaart, rotten gaat het niet. Dat komt door de melkzuurbacteriën erin. Die zetten alle suiker in de zuurkool om in zuur en zo wordt rotting voorkomen. Wat nou als we koeiendrollen op dezelfde bacteriën trakteren? Oftewel: leng mest aan met zuurkoolsap en je bent van de hele ellende af. En dat bleek te kloppen. Mest bewerkt met zuurkoolsap stinkt niet – écht niet, ik heb eraan geroken, dus ik kan het weten – en stoot veel minder broeikasgas uit.

Briljant idee, maar jammer genoeg nooit rendabel te krijgen. Wereldwijde zuurkoolshit gaat er nooit komen; daarvoor hebben we veel te veel klimaatverwoestende koeien. Natuurlijk moeten automerken wat aan hun uitstoot doen, maar alleen maar daarop focussen is… bullshit. Die nieuwe SUV is een koe.

Deze column verscheen eerder in Technisch Weekblad.
You may also like
Groene stroom uit regen een stap dichterbij
mushroom packaging ikea
Ikea komt mogelijk met supergroen verpakkingsmateriaal van schimmels
Mazda’s CEO Europa: ‘Elektrisch rijden anno nu is een farce’
Emiel Collin Feel
Achterbankinterview met de founder van de app Feel

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.