Home > Coolness > Ikea komt mogelijk met supergroen verpakkingsmateriaal van schimmels

Ikea komt mogelijk met supergroen verpakkingsmateriaal van schimmels

mushroom packaging ikea

Milieu: als je erover nadenkt, had dat best de naam kunnen zijn van een Ikea-meubel. Het woord heeft een heel duidelijke Malmö of Söderhamn-feel, vind je niet? Nou, en da’s mooi, want je kunt straks niet alleen voor een Billy, maar ook voor een beter milieu bij Ikea terecht. De Zweedse meubelgigant overweegt namelijk übergroen verpakkingsmateriaal gebaseerd op schimmels, in plaats van het piepschuim dat nu wordt gebruikt. Mushroom Packaging heet het.

Hoe werkt Mushroom Packaging?

Schimmels om je Ekstrom? Jazeker wel! Maar hoe werkt het? Welnu: men neme agrarisch afval (denk aan stro uit een stal). Dat afval wordt schoon gemaakt en er wordt de zogenoemde zwamvlok of mycelium aan toegevoegd. Dat zijn de draden van een schimmel. Die schimmel beschouwt het afval als voedingsbron en gaat er lekker overheen woekeren, met een netwerk van witte vezels als gevolg. Vervolgens wordt zo’n overwoekerd pakketje afval weer opgesplitst in losse deeltjes, allemaal voorzien van de zwamvlok. Dat spul wordt in mallen gedaan en veilig opgeborgen om het te laten drogen. Het drogen stopt de groei van de zwamvlok en maakt het hard; in de vorm van de mal. Et voilà: nu heb je biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal dat perfect om de poten van je Liatorp past.

Schimmel om je Billy

Maar nadat je Billy hebt uitgepakt, moet je ook nog ergens blijven met je schimmel. Of nou ja, met het verpakkingsmateriaal. Mushroom Packaging kun je composteren. En no worries: dat gebeurt heus niet terwijl het spul je Hemnes nog moet beschermen; dat gebeurt alleen als het materiaal aan de juiste omstandigheden wordt blootgesteld. Je kunt het bijvoorbeeld verkruimelen in je tuintje. Als het spul daar in contact komt met aarde en regen gaat het composteren.

Dell deed het al

Overigens is Mushroom Packaging verre van nieuw. Ecovative, het Amerikaanse bedrijf erachter, bracht het al in 2006 op de markt. En Dell verpakt er zijn computers al in. Kortom: niet nieuw van Ikea, maar wel cööl.

You may also like
Groene stroom uit regen een stap dichterbij
AR-app Ikea Place
Ikea Place: nieuwe AR-app van IKEA laat je met meubels schuiven in je woonkamer
ikea ASMR
IKEA doet mee met vreemde ASMR fluister-trend op YouTube
Koeën stoten methaan uit
In de (zuurkool)shit | Column Technisch Weekblad

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.