Home > Robotics > Iedereen een AI als persoonlijk assistent… Techionista’s Nicoline wil het wel!

Iedereen een AI als persoonlijk assistent… Techionista’s Nicoline wil het wel!

AI PA

Ben jij ook weleens bang dat jouw baan in te toekomst wordt overgenomen door computers en robots? En weerhoudt dit je er soms van om te zien hoe gaaf artificial intelligence (AI) eigenlijk is? Zonde! Want, AI hoeft helemaal niet meteen onze banen in te pikken; het biedt juist superveel mogelijkheden om onze werkzaamheden aangenamer te maken. Techionista’s Nicoline ziet het al helemaal voor zich: iedereen een AI als personal assistent! “AI zou je bijvoorbeeld kunnen ondersteunen door alle saaie en langdurige klussen te doen: kun jij je lekker focussen op al het leuke en creatieve werk.” De vraag is alleen: is zo’n AI-PA realistisch en persoonlijk genoeg te maken, zodat je er ook echt wat aan hebt?

“E

igenlijk gebruiken we dagelijks al veel AI-assistenten, zoals Siri of de Google Assistant op onze smartphones. En ook op het werk hebben we natuurlijk al vele computerprogramma’s die onze agenda en werkzaamheden stukken overzichtelijker maken. Maar dit zijn allemaal losse applicaties die ons ondersteunen bij afzonderlijke taken. Fijner zou een assistent zijn die ons bij álles kan helpen, van alles op de hoogte is en zo – zonder een last te zijn – moeiteloos taken van ons overneemt, aanvult of ordent.

Learning on the job

Geen enkel mens is hetzelfde en ook niemands werk is hetzelfde. Een AI-assistent zal dus niet te veel voorgeprogrammeerd moeten zijn, maar juist in staat zijn te leren en in te schatten hoe hij iemand kan helpen. Verbonden met al jouw computerprogramma’s en -data kan hij zich wegwijs maken in jouw werkpatroon. Als een soort stagiair zal hij/zij (het?) eerst meelopen en zichzelf oriënteren om jouw vervolgens steeds onafhankelijker te kunnen helpen. Machine learning gaat steeds sneller, dus na een middagje is jouw AI-assistent wel ingewerkt!

Het gaat niet om de mensheid versus artificiële intelligentie, maar juist om integratie en samenwerking

Zie jij nu meteen een robot voor je die de hele dag achter je aanloopt als een hond?! Ik eerst wel! Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Waar een chef-kok misschien inderdaad letterlijk een extra hand kan gebruiken bij ingewikkelde recepten, is voor een designer een computerprogramma dat je tekeningen archiveert, materiaaldatabases doorzoekt en communiceert met de productiefabriek al meer dan genoeg.

Twee AI-typen

Misschien zijn er dan in elk geval twee typen AI-assistenten nodig; (1.) een fysieke, connected robot en (2.) een overkoepelend stuk software. Bij kantoorbanen kan type 2 zichzelf helemaal wegwijs maken en elke werknemer individueel assisteren. Bij fysieke banen is een extra hand, die er al is, voordat je erom gevraagd hebt, natuurlijk fantastisch! Zo kan jouw AI-assistent je ultieme werk-buddy worden door je productiviteit te verhogen, fouten te verbeteren en jou zo op een hoger niveau te laten werken zonder dat je gehinderd wordt door geestdodende taken (want die heeft hij natuurlijk al lang voor je gedaan).

Om jou steeds maar weer goed te kunnen aanvullen, leert een AI-assistent voordurend door. Maar wat nou als hij op een gegeven moment voordurend met jou in discussie gaat en alles té efficiënt probeert te maken? Of verkeerd gedrag leert en daardoor alleen maar in de weg loopt? Kunnen we hem dan ook weer trainen om een stapje terug te nemen? Blijven wij de baas? Of worden wij straks de assistent van een AI-werknemer wanneer de AI-assistenten hebben bedacht dat de rollen andersom veel beter werken?

Het gaat niet om de mensheid versus artificiële intelligentie, maar juist om integratie en samenwerking. Laten we niet te bang zijn voor dat we straks overbodig worden maar juist kijken naar een coöperatieve toekomst. AI en mensen die elkaar aanvullen! Té idealistisch of wordt het realiteit? We gaan het meemaken… Ben je toch nog steeds bang voor je baan: in machine learning en verwante werkvelden is sowieso voorlopig nog genoeg werk te vinden. Wat er ook gebeurt ;).”

You may also like
Artist impression van het Coronavirus
Kan data science helpen het coronavirus te beteugelen?
Podcast Cases | CATCH, het gezichtsherkenningssysteem van de politie
Podcast Cases | Hoeveel AI zit er in een glas melk?
Techionista's Vivianne interviewt twee Tweakers in een studio in Londen
Bekijk de Tweakers-nabeschouwing van de Huawei Mate 20 Pro

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.