Home > Quantified Self > Hot or not? Een wearable voor UV-straling

Hot or not? Een wearable voor UV-straling

Oh dear, er is duidelijk een wildgroei aan wearables! Geen lichaamsdeel komt er meer onder uit: van je oor tot je vinger, en van je halve gezicht (doe effe normaal) tot je (of in elk geval zijn) penis. Maar mocht je nog een plekje op je quantified self-lijf vrij hebben: dan kun je misschien de Violet nog kwijt. Deze wearable trackt zonlicht, of preciezer: UV-straling. Hot of toch not?

Violet

Een beetje zon is goed voor je: je hebt het nodig voor de aanmaak van vitamine D. Zonder je dosis D krijg je met allerlei ellende te maken, zoals botontkalking en vermoeidheid. Maar te veel zon is slecht voor je. Joh, hoor ik je denken: open deur! Hah, maar wist jij dat je er naast knetterverbrand ook verslaafd van kunt raken..? Nee precies.

Dus is er de Violet: een wearable die je op je kleding clipt en die UV-straling trackt en meteen voor je bijhoudt of je voldoende vitamine D aanmaakt. Dat eerste lijkt relatief eenvoudig: men neme een UVA- en een UVB-sensor, maar hoe weet het ding nou hoeveel vitamine D je lijf vervolgens aanmaakt? Volgens de makers van Violet hebben ze daar in samenwerking met ‘leading scientists’ een slim algoritme voor ontwikkeld, die rekening houdt met onder meer je huidtype, kleding, leeftijd en lengte. Het is dus een intelligente schatting (zoals bij de meeste qs-wearables). Heb je volgens die melding de max bereikt? Dan krijg je een melding via de bijbehorende app en een trilalarmpje om je de zon uit te bonjouren.

violet

Maar goed, zitten we nou echt te wachten op weer een niche-wearable? Lijkt mij niet. En ik lijk niet de enige twijfelaar: met nog maar 16 uur te gaan, zit Violet nog zo’n 30.000 euro van funding vandaan. Het ziet er dus naar uit dat deze UV-tracker de markt voorlopig niet gaat bereiken.

You may also like
Sensorwake geurwekker met slapende mensen op de achtergrond
Sensorwake: de wekker die je wekt met een geurtje
Koud? Deze armband zorgt dat je weer warm wordt
kino-kledingrobots
Robotica meets fashion: robots die over je kleding kruipen
amabrush
Een automatische tandenborstel?! Doe. Normaal.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.