Home > In de media > Hoofdzaken | Column Technisch Weekblad

Hoofdzaken | Column Technisch Weekblad

Hacking the brain

Elke drie weken schrijf ik een column voor Technisch Weekblad. Deze column verscheen op 5 juli.

F

acebook heeft ambities met jouw brein. Eerder dit jaar maakte de social media-gigant bekend dat er binnen zijn burelen maar liefst zestig technici werken aan een brein-computer-interface (BCI).
Het doel: kunnen typen met je gedachten. Je brein heeft namelijk een ‘toetsaanslag’ van zo’n honderd woorden per minuut; vijf keer sneller dan tikken met je trage worstenvingers op je kleine telefoonschermpje. Pure tijdwinst, zo redeneren de hoge Facebook-piefen. De echte winst zit hem natuurlijk in de toepassing voor gehandicapten. Wat zou het fijn zijn voor verlamde mensen, als ook zij hun zielenroerselen op Facebook kunnen plaatsen. Maar ons brein koppelen aan computers… Dan zijn er toch wat ethische kwesties te bespreken.

Naast de BCI, kenden we ook al de BMI: de brein-machine-interface. Denk aan robotprotheses die je met je brein kunt bedienen. Stel dat jij als verlamd persoon dankzij zo’n prothese alles weer kunt: een kopje thee pakken, een hamster aaien, een baby optillen… Dan is het nog steeds de vraag of je dat wel zou mógen doen. Want stel dat het misgaat: de prothese giet gloeiendhete thee over de hamster en laat de baby uit zijn handen vallen… wie is er dan verantwoordelijk? Jij was als verlamd persoon – afhankelijk van een robotarm – niet echt de controle. Jij kon er toch weinig aan doen dat de robotarmen een loopje met je namen? Dus misschien is de robotfabrikant wel verantwoordelijk. Aan de andere kant: als jij epilepsie hebt, je gaat een stukje rijden en je krijgt plots een epileptische aanval waardoor je een bushokje in knalt; ben jij wel degelijk verantwoordelijk: jij nam het risico. Dat is nalatigheid en jou aan te rekenen.

Breinterrorisme

Toegegeven: dit is geen nieuwe discussie. Vervang robotarm door zelfrijdende auto, en het dilemma komt je vast bekend voor. Maar voor BMI’s en BCI’s moet de discussie nog wél goed gevoerd worden. Belangrijk: het gaat tenslotte om je brein.

En trouwens: hoe goed is je brein beveiligd? Hoe houd je je hersenen vrij van hackers? Nog even terug naar Facebook. Stel je voor dat je – in de toekomst – een apparaat draagt dat je brein gebruikt om – laten we zeggen – te chatten. En terwijl je aan het ‘gedachten-chatten’ bent met iemand, reken je je boodschappen af. Je tikt je pincode in en ergens aan de andere kant van de wereld wordt een hacker, die al die tijd al meeluistert naar je gedachten, heel erg blij. Überhaupt: meeluisteren naar je gedachten… Leugentjes om bestwil, politiek correcte antwoorden, diplomatie… Als iemand je diepste gedachten potentieel kan bereiken, is het afgelopen met fatsoen.

Wat zou je eigenlijk kunnen doen met een gehackt brein? Breinterrorisme? Gedachten versleutelen en losgeld eisen? Of draaf ik nu door? Waarschijnlijk… Maar toch. Als het gaat om je brein, houd dan in vredesnaam je hoofd erbij.

You may also like
kakkerlak
Vet: robots leren het vak van… kakkerlakken!
strava heatmap
Hardlopers zijn doodlopers | Column
foldimate vouwt je kleding
Nog even geduld: 2019 wordt het jaar van de strijkrobot
AI PA
Iedereen een AI als persoonlijk assistent… Techionista’s Nicoline wil het wel!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.