Home > In de media > Hoe was Steve Jobs als vader? Volgens dochter Lisa niet zo best

Hoe was Steve Jobs als vader? Volgens dochter Lisa niet zo best

Techionista's Vivianne bij RTL Boulevard over Lisa Brennan-Jobs

Dat Steve Jobs weliswaar een briljant roerganger was die Apple naar grote hoogte heeft gebracht, is geen geheim. Maar dat de man bepaald geen aardige peer was, wordt eveneens door velen onderschreven. Nu ook openlijk door zijn eerste dochter Lisa Brennan-Jobs. In haar memoires Small Fry doet ze een saillant boekje open. Techionista’s Vivianne besprak het gisteravond bij RTL Boulevard.

Lisa Brennan-Jobs, de eerste dochter van Steve Jobs, doet na lang stilzwijgen een boekje open over de moeizame relatie met haar vader Steve Jobs. Haar boek Small Fry komt in september uit, maar de voorpublicatie is zojuist verschenen in Vanity Fair en online te lezen. De uitspraken die ze doet, zijn niet mals, maar lijken wel aardig accuraat en te matchen met passages uit de biografie van Steve Jobs (door Walter Isaacson).

Ontkend vadOmslag van Small Fry door Lisa Brennan-Jobserschap

Zo vertelt ze over hoe Jobs haar lange tijd niet heeft willen erkennen als dochter. Uiteindelijk kwam het tot een rechtszaak waar hem (en zijn dochter) een DNA-test werd opgelegd. In die tijd – we schrijven 1980 – bood een DNA-test nog geen 100 procent zekerheid. De hoogst haalbare score in waarschijnlijkheid was een dikke 94 procent; dat percentage rolde dan ook uit de test. Voor Jobs niet overtuigend genoeg, want dat betekende dat er nog altijd 6 procent kans was dat hij de vader níet was. Naar verluidt wierp hij tegen dat als je dat percentage loslaat op mannelijk Amerika, er nog altijd heel veel andere potentiële vaders van Lisa zijn. De rechter oordeelde echter anders en Jobs moest toch echt alimentatie gaan betalen van wel 385 dollar per maand. Hij verhoogde dat bedrag – gul als ie was – naar 500 dollar per maand. Vier dagen later ging Apple naar de beurs en was Jobs in een klap multimiljonair.

Computer vernoemd naar Lisa

Tijdens de zwangerschap van Lisa’s moeder, Chrissan, begon Jobs te werken aan een computer die later de naam Lisa zou krijgen. Apple Lisa, de voorganger van de Macintosh, faalde echter hopeloos. En, zoals je in de biografie van Steve Jobs kunt lezen, heeft Jobs daar zelf deels de hand in gehad. Hij werd namelijk uit het Lisa-team geflikkerd en op het Apple Macintosh-team gezet. Maar bij de lancering van de Lisa, waar Jobs wel vooruit werd geschoven om zijn charismatische marketing-kunstje te doen, prees hij vooral ‘zijn’ Macintosh aan die later het levenslicht zou zien. Voor Lisa was de gedachte dat ze vernoemd was naar een van Jobs projecten wel een vorm van erkenning en dus heel belangrijk voor haar. Maar zelf dat gunde haar vader haar niet. Hij ontkende lange tijd dat de naam Lisa iets met haar van doen had.

“Hey, you know that computer, the Lisa? Was it named after me?” I asked many years later, when I was in high school and splitting my time between my parents’ houses. I tried to sound like I was curious, nothing more.

If he would just give me this one thing.

“Nope.” His voice was clipped, dismissive. Like I was fishing for a compliment. “Sorry, kid.”

Pas veel later, op haar 27e, kreeg ze eindelijk toch de credits. Tijdens een bezoekje aan zanger Bono gaf haar vader desgevraagd aan hem toe dat de computer wel degelijk naar haar vernoemd was.

Meer weten over Lisa Brennan-Jobs’ boek? Bekijk dit fragment van RTL Boulevard:

De voorpublicatie lees je op Vanity Fair.

You may also like
Luuk Ikink en Vivianne Bendermacher bij RTL Boulevard met een iMac
Feestje bij Apple: de iMac bestaat 20 jaar
Siri komt onverwachts met pikante uitspraken in Boulevard
Prisma foto-app
VLOG | Dit zijn de 3 meest gedownloade iOS-apps van 2016 in Nederland
Siri reageert nu gepaster op meldingen van seksueel misbruik

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.