Home > Quantified Self > Hoe je smartphone vanuit je tas je hartslag trackt

Hoe je smartphone vanuit je tas je hartslag trackt

Project BioPhone MIT

Nogal wat vrouwen kampen met een serieus probleem: wél de wil om van alles te tracken, maar slechts behept met iele polsjes waar maar één wearable per stuk omheen past. En dan hebben we het nog niet over sieraden die ook nog getorst dienen te worden. Je begrijpt: bij Techionista reageerden we tamelijk euforisch op het bericht dat MIT bezig is met project BioPhone. Een project waarbij je ademhaling en hartslag door je smartphone worden getrackt. Zélfs als je smartphone zich in je tas of broekzak bevindt.

Men neme: 12 proefpersonen (6 mannen en 6 vrouwen) en een Samsung Galaxy S4. Net als in zo’n beetje alle – zo niet alle – smartphones, zit ook in een S4 standaard al een versnellingsmeter. En om die sensor draait deze proef van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Want, zo betogen de onderzoekers; die versnellingsmeter kan ook heel minieme lichaamsbewegingen in kaart brengen; bijvoorbeeld het uitzetten van je borst bij in- en uitademen of de beweging veroorzaakt door je hartslag. En dat kan die sensor zó goed, dat het ook zou moeten lukken als je smartphone in je broekzak, of zelfs in je tas zit. 

Proef op de Somamsung

Om dat aan te tonen, lieten de onderzoekers de proefpersonen staan, zitten en liggen met een smartphone in hun broekzak, of in een tas. Die tas lieten ze met de hand dragen en om de schouder bungelen; om tasgebruikers in het wild te imiteren (denk: vrouwen). Ze vroegen de proefpersonen ook met het mobieltje te doen waarvoor het ding bedoeld is: ermee bellen, beetje browsen en een videootje kijken. Ondertussen moest de accelerometer, zonder dat de gebruiker er last van had, de bewegingen vertalen naar een betrouwbare hartslag en ademhaling.

En dat gaat behoorlijk goed. De wetenschappers hebben de proefpersonen ook uitgerust met FDA-goedgekeurde meetinstrumenten om die data met die van project BioPhone te vergelijken. Hoewel de meetresultaten niet 100 procent matchen, zit het er zo dichtbij dat MIT spreekt van een zeer veelbelovende methode. Kanttekening: het werkt het best, als de proefpersoon zich in een vrij statische houding bevindt; als er al te veel wordt bewogen – bijvoorbeeld bij het gebruiken van de smartphone, worden de metingen minder nauwkeurig.

Fijn of tricky?

MIT geeft in de conclusie van de paper aan dat de resultaten van project BioPhone zowel veelbelovend als verontrustend zijn. Want als je dus zo nauwkeurig iemands hartslag en ademhaling kunt meten, zonder dat de gebruiker het in feite doorheeft; dan kunnen appmakers er misschien ook wel misbruik van maken. Je op basis van je stresslevel andere banners uitserveren bijvoorbeeld. De onderzoekers benadrukken dat het goed is na te denken over hoe we met zulke datastromen omgaan. En wij smartphonegebruikers zouden ons er bewust van moeten zijn dat onze healthdata – ook als we ons daar misschien niet van bewust zijn – gebruikt kan worden. En zo is het. Al willen wij Techionista’s daar nog graag aan toevoegen, dat dat natuurlijk voor ál je data geldt.

Ook goed nieuws? Zeker wel: zij die willen tracken, kunnen dat straks nog makkelijker doen. Zonder al die wearables om iele vrouwenpolsen. En appontwikkelaars kunnen er naast evil stuff, natuurlijk ook mooie dingen mee: schiet je stresslevel omhoog? Dan kan je telefoon een seintje geven aan je lief dat hij of zij je even moet bellen, bijvoorbeeld. Best aardig. Toch?

Bron: MIT, TechnologyReview
You may also like
Techionista’s Anouk test The Frame: ‘Deze televisie is een waar kunstwerk!’
Koud? Deze armband zorgt dat je weer warm wordt
Intrepid MIT
Beha slaat alarm bij aanranding met MIT’s Intrepid
kino-kledingrobots
Robotica meets fashion: robots die over je kleding kruipen

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.