Home > Auto's > Hij is er: de Chinese tunnelbus

Hij is er: de Chinese tunnelbus

Als je denkt dat het verkeer in Amsterdam chaotisch kan zijn, moet je eens in China rondtoeren… Daar heb je dan ook 50-baans (!) wegen die compleet vast kunnen staan. De oplossing? Een bus die gewoon over de files heen kan rijden. En die is er nu dus. Hij heet de Transit Elevated Bus (TEB) en rijdt sinds afgelopen week rond.

4 TEBs in plaats van 40 bussen

TEB is 21 meter lang, een kleine 8 meter breed en bijna 5 meter hoog. Er passen zo’n 400 passagiers in en je kunt – net als bij een trein – tot vier bussen aan elkaar koppelen. Zo’n bustreintje zou volgens de makers 40 gewone bussen vervangen en maar liefst 882 ton uitstoot besparen. TEB is namelijk elektrisch, en zou zomaar een fijne ‘adempauze’ kunnen betekenen voor het land dat standaard onder een dikke deken van smog gebukt gaat.

Dat vraagt om ongelukken…

Of het allemaal écht goed gaat werken in de praktijk..? Dat lijkt bijna te mooi om waar te zijn. De ruimte onder de bus is maar een dikke twee meter. Busjes of vrachtwagen kunnen er dus sowieso niet onder door. En waar blijven die dan? Waarschijnlijk op losse verkeersbanen. Maar dat gaat geheid een keertje fout… Zeg maar zoiets, maar dan met een rijdende tunnel:

Kost dat?

Ja, zo’n TEB is niet goedkoop. Eén tunnelbus kost 4,5 miljoen dollar! Daar kun je ook heel wat elektrische bussen voor kopen. Maar die zien er een stuk minder cool uit. Dat dan weer wel…

You may also like
Gaat Google censureren?
Komt Google met gecensureerde versie voor China?
Kat likt banaan
In China is het afgelopen met geile bananen-eterij op social

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.